Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε ΗΠΑ-short sellers

Βέλη κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, προβλέποντας την πτώση τους από τον θρόνο της οικονομικής κυριαρχίας. Όπως είπε, θα προτείνει στη σύνοδο των 7 την κατάργηση του κερδοσκοπικού short selling.

Επίθεση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε ΗΠΑ-short sellers
Την απαγόρευση του κερδοσκοπικού short selling θα εισηγηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των επτά ανεπτυγμένων κρατών.

Ο Γερμανός αξιωματούχος την Πέμπτη έριξε την ευθύνη για την παγκόσμια τραπεζική κρίση στην "αγγλοαμερικανική αναζήτηση για ακόμη υψηλότερα κέρδη", προβλέποντας ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα χάσουν τον ρόλο τους ως κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Peer Steinbruck, μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Βερολίνου, "στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα αναπτυχθούν περισσότεροι από ένας πόλοι".

Ο ίδιος κατέκρινε τις ΗΠΑ για την αποτυχία τους να ρυθμίσουν επαρκώς τη λειτουργία των επενδυτικών τραπεζών και εξέφρασε την άποψη πως οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς που υιοθετήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και βάρυναν υπέρ ενός βραχύχρονου "παράλογου κυνηγιού για όλα και υψηλότερα κέρδη", μπορούν εν μέρει να κατηγορηθούν για την κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Γερμανός αξιωματούχος προανήγγειλε ότι θα ασκήσει πιέσεις προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς των επτά ανεπτυγμένων κρατών -οι οποίοι θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα- για παγκόσμιο περιορισμό του κερδοσκοπικού short selling και για εισαγωγή νέων κανόνων στην κατεύθυνση της αποτροπής των τραπεζών από την πλήρη τιτλοποίηση δανείων και την πώλησή τους σε τρίτους.

Ο κ. Steinbruck είπε ακόμη ότι οι αμερικανικές αρχές άργησαν να αναλάβουν προσπάθειες διάσωσης, αλλά χαιρέτισε την απόφασή τους να στηριχτούν μόνο ιδρύματα των οποίων η κατάρρευση θα απειλούσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Εντύπωση του Γερμανού υπουργού είναι πως δεν υπάρχει λόγος για την Ευρώπη να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή του σχεδίου Paulsοn, ισχυριζόμενος πως η κρίση είναι κυρίως "αμερικανικό πρόβλημα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v