Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Συμφωνία με τράπεζες για στήριξη δολαρίου

Η Fed προχωρά στη διοχέτευση 30 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ανοίγοντας δίαυλο currency swap με τέσσερις κεντρικές τράπεζες, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε δολάρια των παγκόσμιων αγορών.

Fed: Συμφωνία με τράπεζες για στήριξη δολαρίου
Η Fed αποφάσισε να προχωρήσει στη διοχέτευση 30 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ανοίγοντας δίαυλο currency swap με τέσσερις κεντρικές τράπεζες, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε δολάρια των παγκόσμιων αγορών.

Η Fed και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συμφώνησαν στην ανταλλαγή νομισμάτων προκειμένου να μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται η χρηματοδότηση δολαρίου στις αγορές, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Fed.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η νέα κίνηση της Fed αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια στήριξης τόσο του αμερικανικού όσο και του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, δεδομένων και των ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα του «σχεδίου διάσωσης» 700 δισ. δολαρίων που έχει προτείνει σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει της συμφωνίας η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα λάβει 10 δισ. δολάρια, όσα και η αντίστοιχη της Σουηδίας, ενώ αυτές της Νορβηγίας και της Δανίας το ποσό των 5 δισ. δολαρίων.

Η πρώτη θετική αντίδραση μετά τη συμφωνία σημειώθηκε στην αγορά της Αυστραλίας, με τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού να υποχωρούν από τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν αγγίξει τον Μάρτιο, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της κατάρρευσης της Bear Stearns.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v