Citigroup: Φθηνότερες οι ευρωαγορές από τη Wall

Το ”βραβείο” των φθηνότερων αγορών μετά το ράλι που σημείωσαν από τον Μάρτιο πηγαίνει στις ευρωπαϊκές σε σχέση με τη Wall Street, αναφέρει σε έκθεσή της η Citigroup. Ποιες οι προβλέψεις της για τους επόμενους 12 μήνες και ποιοι κλάδοι βρίσκονται στις top προτιμήσεις της.

Citigroup: Φθηνότερες οι ευρωαγορές από τη Wall
Φθηνότερες θεωρεί η Citigroup ότι παραμένουν οι ευρωπαϊκές μετοχές τόσο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα όσο και σε σχέση με τις αμερικανικές, όπως αναφέρεται σε report της, με τίτλο ”European Portfolio Strategist” και ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου.

Tην ίδια στιγμή οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου τονίζουν ότι εντός των επόμενων 12 μηνών οι ευρωαγορές θα σημειώσουν αποδόσεις της τάξεως του 15-20%, την ίδια στιγμή που η Wall Street υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Κρίσιμο ερώτημα θεωρείται από τη Citigroup αν τελικώς η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών θα καθοριστεί με βάση τις αποτιμήσεις τους ή με βάση τα ”χνάρια” που θα ακολουθήσει η Wall Street.

Στο πλαίσιο αυτό η Citigroup ανέτρεξε στο παρελθόν και μελέτησε τη συσχέτιση που έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές με την αμερικανική κατά τη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών.

Οι αναλυτές της διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση τους είναι αρκετά υψηλή.

Από το 1988 ο δείκτης που αντιπροσωπεύει τη συσχέτισή τους, διαμορφώνεται στις 0,77 φορές.

Ας σημειωθεί ότι όταν ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το μηδέν, τότε δείχνει ότι οι αγορές που συγκρίνονται, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και αντιστρόφως.

Ο υψηλός βαθμός της συσχέτισης στην πραγματικότητα αποτελεί οιωνό ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα ακολουθήσουν πιθανότατα τα επόμενα βήματα της αμερικανικής αγοράς.

Σε διάστημα 15 χρόνων οι δύο αγορές έχει συμβεί να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία μόνο δύο φορές κι αυτές οι περίοδοι ήταν το 1992 και το 1994-1995.

Ωστόσο, παρά τη φετινή πορεία τους και τα όσα δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία, ένα ακόμη ερώτημα που προβληματίζει τους ειδήμονες της Citigroup είναι αν η πορεία των ευρωαγορών θα είναι αντίστοιχη, εφόσον η Wall Street το 2004 παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

H Citigroup εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών του χρόνου σε σχέση με τη Wall.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1993 οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αμερικανική κατά 29%. Το 1999 επίσης οι ”υπεραποδόσεις” τους άγγιξαν το 16% αντίστοιχα.

Τα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα επισημάνθηκαν, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης τότε έχει πολλές ομοιότητες με το τρέχον.

Η Ευρώπη βρίσκεται εν όψει ενός ”ράλι ανάκαμψης”, καθώς παρατηρείται βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της περιοχής αλλά και αύξηση των εταιρικών κερδών. Η μόνη διαφορά είναι ότι απλώς οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίζονται σήμερα πολύ πιο υποτιμημένες σε σχέση με τις ΗΠΑ από ότι το 1993 και 1999.

Μέχρι στιγμής, από τις αρχές Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις την αμερικανική κατά 7%.

Εντός του έτους η Citigroup προεξοφλεί επίσης μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς συγκριτικά με τη Fed η ΕΚΤ έχει περιθώρια να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Η διαμόρφωση άλλωστε των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των 47 τελευταίων ετών συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η Citigroup διατηρεί σύσταση ”overweight” για τον κατασκευαστικό τομέα, της ενέργειας, των ΜΜΕ, της τεχνολογίας αλλά και των τηλεπικοινωνιών. Ουδέτερη σύσταση τηρείται για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών, των πρώτων υλών, των χημικών, των κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, της ασφάλειας και του λιανικού εμπορίου.

Τη χειρότερη σύσταση ”underweight” διατηρεί η Citigroup για τους τομείς των τροφίμων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των μη κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και για τις εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Mαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v