ΗΠΑ: Αμετάβλητο το έλλειμμα του ισοζυγίου (update)

Ισχυρή ανάκαμψη εμφανίζει ο τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη Empire State. Την ίδια στιγμή παρέμεινε αμετάβλητο το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, στα 138,7 δισ. δολ στο β΄ τρίμηνο, ενώ κατά 0,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή (εκτιμήσεις για +0,3%).

ΗΠΑ: Αμετάβλητο το έλλειμμα του ισοζυγίου (update)
Δυναμική ήταν η ανάκαμψη που εμφανίζει ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας έτσι την αισιοδοξία των αγορών και για τη γενικότερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State Manufacturing εκτινάχθηκε στις 18,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 10 τον προηγούμενο μήνα και από 15 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε αμετάβλητο στα 138,7 δισ. δολ στο β΄ τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία του α΄ τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω, στα 138,7 δισ. δολ., από 136,1 δισ. που είχε δείξει η αρχική μέτρηση.

Αναλυτές προεξοφλούσαν τη διαμόρφωσή του στα 138,3 δισ. δολ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,2% του αμερικανικού ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό, γι’ αυτό άλλωστε και έχει χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έλλειμμα σαν ένα από τα ”αγκάθια” της αμερικανικής οικονομίας. Συνεπώς τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις τους.

Οπως εκτιμούν οικονομολόγοι, χρειάζεται 1 δισ. δολ ημερησίως προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έλλειμμα.

Οι ρυθμοί αύξησης των αποθεμάτων επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο -0,1%, και ενώ είχαν παραμείνει αμετάβλητοι τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν και αυτά, καθώς η πρώτη μέτρηση είχει δείξει αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,1%.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εν λόγω ρυθμοί θα υποχωρούσαν κατά 0,1%.

Εξάλλου, κατά 0,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου, έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο 0,3%. Τον περασμένο μήνα το ποσοστό της ανόδου διαμορφωνόταν στο 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v