Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Τελειώνει το bear market

Σήμα αλλαγής τάσης στις αγορές, από "bear market" σε κίνηση εντός στενών ορίων διακύμανσης, δίνει η Credit Suisse ενώ η Morgan Stanley δηλώνει "αισιόδοξη" για τις μετοχές αναβαθμίζοντας τις τράπεζες σε "overweight".

Credit Suisse: Τελειώνει το bear market
Σήμα αλλαγής τάσης στις αγορές, από "bear market" σε κίνηση εντός στενών ορίων διακύμανσης, δίνει η Credit Suisse στο πρωινό report της (22/9), σημειώνοντας την εκτίμησή της ότι δεν θα ξαναδούμε τα χαμηλά της 18ης/9.

Ειδικότερα για τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500, ο οίκος εκτιμά ότι μπορεί να "τρέξει" έως τα επίπεδα των 1.300 - 1.350 μονάδων (όταν η αγορά είναι τόσο υπερπουλημένη όσο ήταν την προηγούμενη Τετάρτη 17/9, το μέσο ράλι εντός των επόμενων 51 ημερών δίνει άνοδο 15%). 

H Credit Suisse σημειώνει ότι για να είναι αποδοτική η δημιουργία του νέου οργανισμού που θα αναλάβει τα ζημιογόνα χρεόγραφα των αμερικανικών τραπεζών θα πρέπει να καταβάλει σημαντικό ποσοστό των επιπλέον κεφαλαίων ύψους 200 δισ. δολαρίων που εκτιμά ο οίκος ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι ακόμη και εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, η Fed είναι αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο για να στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Παράλληλα, η Credit Suisse σημειώνει δύο ακόμη παράγοντες που είναι θετικοί για τις αγορές: την υποχώρηση του πετρελαίου, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,3% και θα μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,6%, αλλά και τη μείωση επιτοκίων στην Κίνα την περασμένη Δευτέρα. 

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι τα δομικά προβλήματα για τις τράπεζες -και δη τις αμερικανικές- παραμένουν. Έτσι, θεωρεί ότι ο S&P 500 δεν μπορεί να "δώσει" κίνηση πέραν των 1.350 μονάδων και ως εκ τούτου οι αγορές θα κινηθούν σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι περνάμε σε εποχή "ταύρων".    
     
Εν τω μεταξύ, σε αλλαγή στάσης αναφορικά με τους αμερικανικούς τίτλους προχωρά και η Morgan Stanley, δηλώνοντας "bullish" έναντι προηγούμενης "απαισιόδοξης" (bearish) στάσης, ενώ αναβαθμίζει τη σύσταση για τράπεζες σε "overweight".

Ειδικότερα ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμή-στόχο τουλάχιστον στις 1.300 μονάδες για τον S&P 500 έως το τέλος του έτους, ανάλογα και με τη δυναμική των παρεμβάσεων σταθεροποίησης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος. 

Η Morgan Stanley προτείνει "αγορά" αμερικανικών μετοιχών, καθώς θεωρεί ότι στις μετοχικές αγορές κυριαρχεί ο φόβος και ότι το προφίλ ρίσκου/απόδοσης έχει μεταβληθεί σημαντικά, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε ένα αξιοσημείωτο ράλι.     

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για το τέλος της "bear market" ή ότι έχουμε δει τα χαμηλά του τρέχοντα κύκλου, αλλά θεωρεί ότι έως το τέλος του έτους, η βελτίωση στη διάθεση ανάληψης ρίσκου θα υπερισχύσει έναντι του πτωτικού κύκλου στην εταιρική κερδοφορία.      

Σε κλαδική βάση, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου σε "overweight" από "neutral".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v