Ντούιζεμπεργκ:Ποιοι ευθύνονται για στασιμότητα

Στην απροθυμία των εθνικών κυβερνήσεων για γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έριξε την ευθύνη της υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ο κ. Ντούιζεμπεργκ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκειται νέα μείωση επιτοκίων.

Ντούιζεμπεργκ:Ποιοι ευθύνονται για στασιμότητα
Την απροθυμία των εθνικών κυβερνήσεων να προβούν σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία κατηγόρησε για τους χαμηλούς ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Β. Ντούιζεμπεργκ.

Ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε χαμηλό 50 ετών.

Επίσης παρότρυνε τα κράτη μέλη να περικόψουν τα ελλείμματά τους, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν επίκειται μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αφού θεωρεί το τρέχον επίπεδό τους ”κατάλληλο”.

Ως άλλο πιθανό λόγο της μηδενικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε τα χαμηλά επίπεδα επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει ο διάδοχός του, Ζ.Κ. Τρισέ, ο κ. Ντούιζεμπεργκ είπε ότι δεν βλέπει ανάγκη να αλλάξει κάτι στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v