Γερμανία: Σε ιστορικά υψηλά το εμπορικό πλεόνασμα

Ραγδαία αύξηση σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας έτσι και τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ ιστορικά, σε μηνιαία όμως βάση. Θετικό αντίκτυπο είχε η πτώση του ευρώ, που ευνόησε τις εξαγωγές κυρίως σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Γερμανία: Σε ιστορικά υψηλά το εμπορικό πλεόνασμα
Tο μεγαλύτερο μηνιαίο πλεόνασμα στην ιστορία του κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία τον Ιούλιο, φτάνοντας στα 14,1 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας έτσι και τα επίπεδα των 12,2 δισ. που είχαν σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση του πλεονάσματος στα 10,8 δισ. ευρώ.

Άνοδο κατά 2,8% σημείωσαν για τρίτο συνεχή μήνα και οι εξαγωγές στη Γερμανία, τον Ιούλιο, μετά από πτώση κατά 2,5% τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών κατευθύνθηκε σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ωστόσο, η εν λόγω αύξηση θεωρήθηκε ”τεχνική” μετά τη μεγάλη κάμψη που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών έπαιξε και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 1,5% τον ίδιο μήνα.

Αναλυτές της Lehman Brothers, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επεσήμαναν ότι με βάση και τα καλά μεγέθη για το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία θα παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v