Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ημέρα χωρίς χρηματιστήριο στη Ρωσία

Κλειστή παραμένει επί τρίτη συνεχόμενη μέρα η χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας εξαιτίας της χειρότερης διολίσθησης των μετοχών μετά τη ρωσική κρίση του '98. Νέα ένεση ρευστότητας 19,59 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση.

Τρίτη ημέρα χωρίς χρηματιστήριο στη Ρωσία
Κλειστή παραμένει επί τρίτη συνεχόμενη μέρα η χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας, εξαιτίας της χειρότερης διολίσθησης των μετοχών μετά τη ρωσική κρίση του '98. Άμεση αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να ρίξει 19,59 δισ. δολάρια στην αγορά.

Σύμφωνα με τους "Financial Times", ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Dmitry Medvedev διευκρίνισε ότι το ήμισυ του παραπάνω ποσού θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της χώρας, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των συναλλαγών την Παρασκευή 19/9.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Alexei Kudrin, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει 60 δισ. ρούβλια στη στεγαστική υπηρεσία της Ρωσίας, ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι Sberbank, VTB και Gazprombank θα παράσχουν δάνεια 2,37 δισ. δολαρίων σε επενδυτές.

"Οι συναλλαγές δεν έχουν ξαναρχίσει. Δεν πήραμε άδεια από την αρμόδια επιτροπή FSFM (Federal Service for Financial Markets)", δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου RTS στη Μόσχα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου του χρηματιστηρίου MICEX που αφορά στις συναλλαγές σε ρούβλια αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Bloomberg, στις 12:00 ξεκίνησαν περιορισμένες συναλλαγές (limited trading) στον δείκτη Micex.

Τα χρηματιστήρια της Ρωσίας διέκοψαν τις συναλλαγές την Τρίτη και παρέμειναν κλειστά χθες Τετάρτη καθώς οι Αρχές ήθελαν να αποτρέψουν ένα κραχ και να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να συντάξει έκτακτο πρόγραμμα διάσωσης.

Τα μέτρα, αξίας 44 δισ. δολ. με τη μορφή παροχής ρευστότητας στις τράπεζες, πράγματι ανακοινώθηκαν χθες, αλλά οι αγορές δεν έχουν επανέλθει σε λειτουργία.

Η διολίσθηση των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων, ο γεωπολιτικός κίνδυνος εξαιτίας της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχουν προκαλέσει μαζική επενδυτική έξοδο από τα ρωσικά ενεργητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v