Αρνητικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται πως βρέθηκαν ”πίσω” από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε στο β΄ τρίμηνο, για δεύτερη φορά από το 1999, η οικονομία της Ευρωζώνης. Ποιες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο αντίστοιχα.

Αρνητικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης
Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο του έτους, για δεύτερη φορά από τη γέννηση του ευρώ το 1999, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, η γερμανική και η γαλλική, ”βυθίστηκαν” στην ύφεση κατά το ίδιο διάστημα.

Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στο -0,1% στο β΄ τρίμηνο του έτους, όπως φάνηκε μέσα από τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει ότι οι ρυθμοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι για το διάστημα του Απριλίου-Ιουνίου του 2003. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι για το γ΄ τρίμηνο του έτους προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 0%-0,4% και για το δ΄ τρίμηνο από 0,2% έως 0,6% αντίστοιχα.

Οι καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, που θεωρείται κρίσιμη για τις δαπάνες των καταναλωτών. Αλλωστε οι τελευταίες πυροδοτούν το 70% σχεδόν της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ας σημειωθεί, ότι ο κ. Jean-Claude Trichet, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως από την 1η Νοεμβρίου τη διοίκηση της ΕΚΤ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι χαμηλότεροι από αυτούς στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v