Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OPEC: Μείωση παραγωγής μέσω αυστηρών ποσοστώσεων

Την «εντολή» στα 13 κράτη μέλη του να σεβαστούν τις ποσοστώσεις που έχουν ορισθεί επέβαλε ο OPEC σε μία συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες συγκρούσεις μεταξύ των χωρών του καρτέλ.

OPEC: Μείωση παραγωγής μέσω αυστηρών ποσοστώσεων
Την «εντολή» στα 13 κράτη μέλη του να σεβαστούν τις ποσοστώσεις που έχουν ορισθεί επέβαλε ο OPEC σε μία συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες συγκρούσεις μεταξύ των χωρών του καρτέλ

Ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση από τις διεθνείς αγορές θα «αποσυρθούν» περί των 500.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, γεγονός το οποίο μόλις ανακοινώθηκε – τα ξημερώματα της Τετάρτης 10/9 – οδήγησε σε ανάκαμψη της τιμής πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Brent να ξεπερνά εκ νέου το επίπεδο των 100 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του καρτέλ αφορά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος του τη Σ. Αραβία, η οποία, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι η παραγωγή της ήταν αρκούντως υψηλότερα από τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.

Όπως, δε, επεσήμανε ο επικεφαλής του οργανισμού, Chakib Khelil, με το δεδομένο ότι τα κράτη-μέλη του θα σεβαστούν την απόφαση, αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση ημερήσιας παραγωγής (για το σύνολο του καρτέλ) κατά 520.000 βαρέλια.

Παράλληλα στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται ότι «οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν χαμηλότερα τη ζήτηση, ενώ παράγοντες που στήριξαν την πτώση ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου αλλά και η ενίσχυση της πολιτικής έντασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v