Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: "Ανησυχητικό το ύψος του πληθωρισμού"

Το ύψος του πληθωρισμού είναι ανησυχητικό, δήλωσε ο κ. Ζ. Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25%.

Τρισέ: Ανησυχητικό το ύψος του πληθωρισμού
Το ύψος του πληθωρισμού είναι ανησυχητικό, δήλωσε ο κ. Ζ. Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε μία δήλωση που παραπέμπει σε στάση αναμονής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε πως "η τρέχουσα νομισματική πολιτική συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για σταθερότητα τιμών".

Ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,4% και 3,9% στη φετινή χρήση, προβλέποντας υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων το 2009. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ δίνει "εύρος" πληθωρισμού στο 2,3% με 2,9% για το επόμενο έτος.  

Ο ίδιος υπογράμμισε την υποχώρηση της παραγωγικότητας αλλά και την ενίσχυση των μισθών που καταγράφονται στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών πρωταρχικό στόχο της πολιτικής της ΕΚΤ.
 
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι ο ρυθμός φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 1,1% και 1,7%, ενώ για το 2009 η ΕΚΤ αφήνει μεγαλύτερο εύρος, μεταξύ 0,6% και 1,8%.   

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά στο 4,25% τα επιτόκια στην ευρωζώνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Όπως επισημαίνει και το τμήμα ανάλυσης της Alpha Bank, η ΕΚΤ υπό τις τρέχουσες συνθήκες φαίνεται διατεθειμένη να επιμείνει στη στάση αναμονής, καθώς δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από τον στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών λόγω διατήρησης των ισχυρών πληθωριστικών κινδύνων παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v