”Μαύρος” (;) Σεπτέμβρης για τον S&P 500

”Μαύρος” μήνας για τον S&P 500 αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, όπως έδειξε έρευνα της Ned Davis Research. 30 στους τελευταίους 51 Σεπτέμβρηδες από το 1952 ήταν ”κόκκινοι” για τον δείκτη benchmark της Wall Street.

O χειρότερος μήνας του έτους φαίνεται να είναι ο Σεπτέμβριος για τον δείκτη S&P 500, όπως τουλάχιστον δείχνει έρευνα της Ned Davis Research.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 30 στους τελευταίους 51 Σεπτέμβρηδες από το 1952 ήταν αρνητικοί για τον δείκτη benchmark της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας κατά μέσο όρο πτώση της τάξεως του 0,44%.

Οι απώλειες που σημειώνει ο δείκτης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις ”εξομολογήσεις” των αμερικανικών επιχειρήσεων τόσο για τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου όσο και για την επόμενη χρήση. Μετά από ένα σχεδόν 8μηνο αισιοδοξίας, φαίνεται πως το αισιόδοξο κλίμα αντιστρέφεται.

Για αυτό άλλωστε και πολλοί επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι ο S&P 500, μετά από 6 διαδοχικούς μήνες κερδών, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο σερί ανοδικών συνεδριάσεων των τελευταίων 5 ετών.

Ένας ακόμη όμως λόγος που ο S&P 500 τείνει να κινείται πτωτικά τον Σεπτέμβριο, είναι και οι ρευστοποιήσεις μετοχών κυρίως από Αμοιβαία Κεφάλαια, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να εγγράψουν ζημιές για φορολογικούς σκοπούς.

Επόμενος ”μαύρος” μήνας για τον δείκτη παρουσιάζεται ο Οκτώβριος καθώς τότε σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες κρίσεις της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v