Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζουν ΕΚΤ και ΒοΕ για τα επιτόκια

Η απόλυτη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού κατά τις τακτικές συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου.

Συνεδριάζουν ΕΚΤ και ΒοΕ για τα επιτόκια
Η απόλυτη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού κατά τις τακτικές συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού αφαιρεί τα περιθώρια κινήσεων για τόνωση της ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο 4,25% στην συνεδρίαση που ολοκληρώνεται το μεσημέρι στην Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο και τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, Axel Weber και Λουκάς Παπαδήμος δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως χρειαστεί κι άλλη αύξηση, εάν αυξηθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Καθώς ωστόσο η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνιση συρρίκνωση στο β’ τρίμηνο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές θα υποχρεωθούν σε μείωση επιτοκίων κατά το α΄τρίμηνο 2009.

Στο Λονδίνο, μια ώρα περίπου πριν την ΕΚΤ, η Bank of England, εγκλωβισμένη επίσης ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα 10ετίας του πληθωρισμού και την σοβαρή απειλή ύφεσης, προβλέπεται καθολικά να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο της στερλίνας στο 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v