Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BIS: Οι τράπεζες «τα μαζεύουν» από τις ΗΠΑ

Οι τράπεζες έχουν μεταφέρει κεφάλαια ύψους 259 δισ. δολ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη κατά το α΄ τρίμηνο του 2008, καθώς αναζητούν ασφαλέστερα ενεργητικά, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.

BIS: Οι τράπεζες «τα μαζεύουν» από τις ΗΠΑ
Οι τράπεζες μετέφεραν κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη, κατά το  α΄ τρίμηνο του 2008, καθώς στρέφονται σε ασφαλέστερα ενεργητικά εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής αποστράγγισης, σύμφωνα με τα επίσημα μεγέθη που ανακοίνωσε η Bank for International Settlements.

«Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τράπεζες που δημοσιοποίησαν μεγέθη συνέχισαν να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός των ΗΠΑ, μία τάση που υπάρχει από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στα μέσα του 2007,» αναφέρει η BIS, η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών,» στην τριμηνιαία έκθεσή της για την τραπεζική και χρηματοοικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τα δάνεια σε δολάρια των αμερικανικών υποκαταστημάτων τους, με αποτέλεσμα εκροές 259 δισ. δολ. από αυτά τα καταστήματα στο α’ τρίμηνο, κατόπιν καθαρών εκροών 238 δισ. δολ. στο β΄ εξάμηνο 2007. Η BIS αναφέρει ότι οι τράπεζες αύξησαν τα ενεργητικά τους σε χρεόγραφα του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης οι χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις ενεργητικών αξίας 503 δισ. δολ., αλλά θα ακολουθήσουν και περαιτέρω ζημίες στους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v