ΗΠΑ: Οι εξοπλισμοί εκτόξευσαν κατά 3,1% το ΑΕΠ

Με ρυθμούς 3,1% κινήθηκε το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, κυρίως εξαιτίας των αμυντικών δαπανών, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες από το 1951. Οι αναλυτές έβλεπαν την ανάπτυξη στο 2,9%. Τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στις 394.000, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

ΗΠΑ: Οι εξοπλισμοί εκτόξευσαν κατά 3,1% το ΑΕΠ
Με ρυθμούς 3,1% κινήθηκε το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, εξαιτίας αμυντικών δαπανών, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες από το 1951. Οι αναλυτές έβλεπαν την ανάπτυξη στο 2,9%.

Στις 394.000 αυξήθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Η βελτίωση των στοιχείων του ΑΕΠ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών για τις λιανικές πωλήσεις, στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και στις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από το 1951.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών, που συνιστούν το 70% περίπου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω στο 3,8% από 3,3% των αρχικών προβλέψεων.

Τις δαπάνες τους αύξησαν κατά 8% και οι επιχειρήσεις (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για άνοδο 6,9%) φανερώνοντας έτσι την αισιοδοξία τους για την πορεία της εγχώριας οικονομίας άρα κατ΄επέκταση και για την πορεία της Wall Street. Aλλωστε, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές και ο επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, η ανάκαμψη της οικονομίας θα προέλθει από τις επιχειρήσεις κι όχι από τους καταναλωτές όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Αναλυτές προβλέπουν ότι στο γ΄ τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 3,6% και στο δ΄ στο 3,7% αντίστοιχα. Υπάρχει όμως πιθανότητα αυτές οι εκτιμήσεις να αναθεωρηθούν εκ νέου προς τα επάνω, με αφορμή τα σημερινά βελτιωμένα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 23/8 ενισχύθηκαν στις 394,000 από 391,000 την προηγούμενη (386,000 ήταν η αρχική μέτρηση) και από 392.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Τα επιδόματα παρέμειναν για Πέμπτη εβδομάδα από τις έξι τελευταίες κάτω από το κρίσιμο όριο των 400.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v