ΗΠΑ:Κριτική από ΔΝΤ για έλλειμμα προϋπολογισμού

Διαφορετικές πτυχές της αμερικανικής οικονομίας εξετάζουν εκθέσεις του ΔΝΤ και της HSBC. Στην πρώτη ασκείται κριτική για υπέρμετρη διόγκωση του ελλείμματος του αμερικανικού προϋπολογισμού, ενώ η δεύτερη αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου και 2003 των ΗΠΑ.

ΗΠΑ:Κριτική από ΔΝΤ για έλλειμμα προϋπολογισμού
Μία ακόμη ”κρούση” προς τις ΗΠΑ με επίκεντρο την αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό τους εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters και που αναμένεται να δημοσιευτεί ευρέως τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ ασκεί κριτική στην υπερβολική αισιοδοξία της κυβέρνησης Μπους αναφορικά με το ισοζύγιο εσόδων- εξόδων του δημοσίου, αλλά στην έλλειψη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για άνοδος του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως το 6,1% του ΑΕΠ το 2003 και για μερική μόνο απομείωση του ποσοστού το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ για το αμερικανικό έλλειμμα έρχονται στη δημοσιότητα μία μόλις ημέρα μετά τις παρόμοιες επισημάνσεις της αρμόδιας επιτροπής του κογκρέσσου.

Ακόμη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποτίμησης του δολαρίου, λόγω της αύξησης ενός άλλου ελλείμματος, αυτού του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Παράλληλα, η HSBC αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας του γ΄ τριμήνου, σε 4,5% από 2,4% και για αυτούς του δ΄, από 1,5% σε 2%.

Η κίνηση αυτή αναφέρει ο οίκος, προκαλεί την αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ολόκληρο το 2003 από 1,9% σε 2,3%. Αντίστοιχα οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2004 αναθεωρήθηκαν ελαφρά από 2,2% σε 2,6%. Όπως αποσαφηνίζεται, η αναθεώρηση για το γ΄ τρίμηνο πρέπει να αποδοθεί στα θετικά στοιχεία από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ως αποτέλεσμα των θετικών αυτών αναθεωρήσεων προσθέτει η HSBC, τροποποιείται και η εκτίμηση για το χρόνο μείωσης των επιτοκίων από τη FED.

Σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιέκοπτε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, κάτι που τώρα εκτιμάται ότι θα συμβεί στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v