ΗΠΑ: Καλπάζει το έλλειμμα, λέει το Κογκρέσο

Εκτόξευση του ελλείμματος του αμερικανικού προϋπολογισμού προβλέπει για τα έτη 2003-2004 το αρμόδιο γραφείο του Κογκρέσου, ενώ τοποθετεί το ”ραντεβού” με πλεονασματικό προϋπολογισμό στο... 2012! Εξάλλου, αντίστοιχη των προβλέψεων (1%) ήταν η αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιούλιο.

ΗΠΑ: Καλπάζει το έλλειμμα, λέει το Κογκρέσο
Αύξηση έως τα 401 δισ. δολ. αναμένεται να εμφανίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της αμερικανικής οικονομίας το 2003, ενώ θα εκτοξευθεί στα 480 δισ. δολ. το 2004.

Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από το αρμόδιο γραφείο του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO) προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στους οικονομικούς αναλυτές αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον το έλλειμμα του προϋπολογισμού αντιστοιχούσε στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CBO, για το τρέχον έτος το ποσοστό αναμένεται στο 3,7%.

Αν και τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα από τα ελλείμματα που εμφανίστηκαν στο μέσο της δεκαετίας του ’80 σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, σε ονομαστικούς όρους δολαρίου αποτελούν ιστορικά υψηλά.

Εξάλλου, με βάση τις προβλέψεις του CBO, ο αμερικανικός προϋπολογισμός δεν θα καταστεί πλεονασματικός πριν το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v