Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: "Πακέτο στήριξης" 58 δισ.δολαρίων

Έτοιμη να προσφέρει πακέτο στήριξης στην οικονομία ύψους 58 δισ. δολαρίων μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η κυβέρνηση της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan.

Κίνα: Πακέτο στήριξης 58 δισ.δολαρίων
Έτοιμη να προσφέρει πακέτο στήριξης στην οικονομία ύψους 58 δισ. δολαρίων μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η κυβέρνηση της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan.

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο, στο πακέτο του Πεκίνου θα περιλαμβάνονται εκτεταμένες φοροαπαλλαγές όπως και άλλα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιαγορά αλλά και να στηριχτεί η αγορά ακινήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Frank Gong, ειδικός για την κινεζική οικονομία της JP Morgan, "έχει καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει σε εφαρμογή πακέτο στήριξης αξίας μεταξύ 200 και 400 δισ. γουάν".

Παράλληλα, ο αναλυτής τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε χαλάρωση τόσο της νομισματικής της πολιτικής όσο και του ύψους των απαιτήσεων διατήρησης αποθεματικών από τις τράπεζες.

Οι κινεζικές αρχές δίνουν σημαντικότερη βαρύτητα στη διατήρηση της ανάπτυξης, μετά και τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο, ιδιαίτερα για την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την οποία αρκετοί αναλυτές έχουν προβλέψει χαλάρωση της οικονομίας.

Το κόστος του προγράμματος αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι σε ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, το οποίο σαφώς μπορούν να αντέξουν τα δημόσια ταμεία της Κίνας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Gong αναμένει ότι το Πεκίνο, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών τόσο στη βενζίνη όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Gong θεωρείται "ένας από τους πολύ καλούς γνώστες" της κινεζικής οικονομίας και αγοράς και ήταν εκείνος που το 2005 είχε προβλέψει ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει στην άρση της σύνδεσης γουάν - δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v