Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Έφθασε η στιγμή για αγορά μετοχών;

Αρκετά κοντά σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, Ad van Tiggelen, ο οποίος παραθέτει μία σειρά παραγόντων που θα στηρίξουν ένα τέτοιο θετικό ενδεχόμενο.

ING: Έφθασε η στιγμή για αγορά μετοχών;
Αρκετά κοντά σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, Ad van Tiggelen, ο οποίος παραθέτει μία σειρά παραγόντων που θα στηρίξουν ένα τέτοιο θετικό ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα ο αναλυτής, παραθέτει τις παρακάτω απόψεις:

"Προσφάτως, οι μετοχικοί επενδυτές «γιόρτασαν» τα πρώτα γενέθλια αυτού που αποκαλείται πτωτική αγορά (bear market), με τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν τους περισσότερους από τους τελευταίους 12 μήνες.

Στο διάστημα αυτό βιώσαμε μερικές ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν βραχύβιες, καθώς δημιουργήθηκαν από υπερβολικές πτώσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά και από το γεγονός ότι οι αγορές πάντα προεξοφλούν γοργά την υποχώρηση των εταιρικών κερδών.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι ανοδικές αντιδράσεις, εν μέσω πτωτικής τάσης, εμφανίζονται αρκετές φορές κοντά στις περιόδους ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι επενδυτές τότε συνειδητοποιούν ότι η κάμψη των κερδών πραγματοποιείται σταδιακά.

Η ιστορία διδάσκει, ότι οι περίοδοι κάμψης στις αγορές (bear markets) συμπίπτουν με τις περιόδους υποχώρησης των εταιρικών κερδών. Στις πτωτικές περιόδους μπορούμε να διακρίνουμε δύο διαφορετικές φάσεις.

Στην πρώτη, τα πάντα φαίνονται σκοτεινά: οι τιμές των μετοχών καταρρέουν, τα κέρδη υποβαθμίζονται και η οικονομική συγκυρία καθίσταται ιδιαιτέρως αρνητική. Προς το παρόν, η διεθνής μετοχική αγορά βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη φάση.

Κατά τη δεύτερη φάση, τα κέρδη συνεχίζουν να υποβαθμίζονται, μερικές φορές για ένα ή και 2 έτη, αλλά η μακροοικονομική συγκυρία γίνεται λιγότερο αρνητική, ενώ και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.

Εάν, μέχρι αυτό το σημείο, οι αποτιμήσεις έχουν περιέλθει σε αρκούντως χαμηλά επίπεδα, η δεύτερη φάση είναι λιγότερο αρνητική για τις μετοχικές αποδόσεις σε σχέση με την πρώτη, ή ακόμα και θετική μερικές φορές.

Μετά τη μεγαλύτερη από 25% κάμψη των μετοχών από τα «υψηλά» τους το 2007 (σε όρους ευρώ), οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο προσιτές ή ακόμα και φθηνές σε σύγκριση με τα περασμένα 20 έτη.

Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα ότι τα περασμένα 20 έτη ήταν ασυνήθιστα θετικά για τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο και συνεπώς δεν αποτελούν καλό μέτρο για τις αποτιμήσεις των μετοχών γενικότερα.

Εάν συγκρίνουμε τις τρέχουσες αποτιμήσεις με το μεταπολεμικό μέσο όρο, φαίνονται περισσότερο δίκαιες παρά φθηνές. Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχει υποκείμενη αξία και αυτό μπορεί να βοηθήσει τις μετοχικές αγορές να βρουν μία ισορροπία, έστω και αν οι καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών έχουν ακόμα δρόμο να διαβούν.

Είναι αρκετά πιθανό ότι οι μετοχικές αγορές θα ξεκινήσουν μία διατηρήσιμη ανοδική πορεία (bull market) μερικούς μήνες πριν τα εταιρικά κέρδη φθάσουν το κατώτερο σημείο τους, που οριοθετείται στο β΄ εξάμηνο του 2009 το νωρίτερο.

Άλλωστε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς η κάμψη των εταιρικών κερδών πιθανώς θα διαρκέσει αρκετά, καθώς πρέπει να αποκατασταθούν οι καταναλωτικές υπερβολές τις προηγούμενης 10ετίας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών τείνουν να φθάνουν στο χαμηλότερο σημείο τους πριν από ότι τα εταιρικά κέρδη. Ακόμα και αν η απαρχή μίας νέας ανοδικής αγοράς (bull market) οριοθετείται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, η χειρότερη φάση της πτωτικής αγοράς (bear market) βρίσκεται προς την εκτόνωσή της ή ακόμα μπορεί και να έχει παρέλθει, αν και αυτό το τελευταίο θα μας εξέπληττε.

Τί απαιτείται λοιπόν για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση; Η παύση της ανόδου του πληθωρισμού θα ήταν σημαντική βοήθεια, καθώς θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να περικόψει τα επιτόκια. Επίσης, η σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ ή και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα $100 το βαρέλι θα ήταν θετική εξέλιξη.

Είναι πιθανό ότι ένας ή και περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες (που μερικώς αλληλεξαρτώνται) θα μπορούσαν να προκύψουν τους προσεχείς μήνες, σηματοδοτώντας δυνητικά ένα κατώτερο σημείο της πτωτικής αγοράς (bear market).

Αυτή θα ήταν η στιγμή για αγορά μετοχών εκ μέρους μακροπρόθεσμων επενδυτών, ακόμα και αν θα χρειαζόταν να αναμένουν λίγο περισσότερο προτού πραγματικά «γιορτάσουν»".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v