Continental αντί MLP στον δείκτη DAX 30

Η αρμόδια επιτροπή του Deutsche Boerse για την αναθεώρηση των δεικτών του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε την αντικατάσταση στον δείκτη DAX της μετοχής της MLP από τη μετοχή της Continental. H αλλαγή στη σύνθεση του DAX θα ισχύει από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Continental αντί MLP στον δείκτη DAX 30
Την αντικατάσταση στο δείκτη DAX της μετοχής της MLP από τη μετοχή της Continental ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Deutsche Boerse για την αναθεώρηση των δεικτών του γερμανικού χρηματιστηρίου.

H αλλαγή στη σύνθεση του DAX θα ισχύει από τις 22 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του Deutsche Boerse, αναφέρει σχετικό report της Μarket ΑΧΕΠΕΥ, βασίστηκε στη λίστα με τις κατατάξεις των γερμανικών εταιριών σε δύο βασικά κριτήρια: αυτό της κεφαλαιοποίησης και αυτό του όγκου συναλλαγών, που δημοσιοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου.

Επισημαίνεται ότι για να συμμετέχει μια εταιρία με τη μετοχή της στη σύνθεση του δείκτη των γερμανικών blue chips, πρέπει να κατατάσσεται έως την 35η θέση μεταξύ του συνόλου των εταιριών, τόσο όσον αφορά στην κεφαλαιοποίησή της όσο και στον μηνιαίο όγκο συναλλαγών της.

Οπως αναφέρει στο σχετικό της report η Market ΑΧΕΠΕΥ (20/8), ήδη η μετοχή της MLP εδώ και αρκετό καιρό δεν ικανοποιούσε το κριτήριο της κατάταξης βάσει κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτή είχε πέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Αξιο υπενθύμισης είναι το γεγονός, συνεχίζει η Market, ότι όταν η ΜLP αντικαθιστούσε την Dresdner Bank στον δείκτη DAX τον Ιούλιο του 2001 η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 99 ευρώ, ενώ δύο χρόνια αργότερα είχε προσγειωθεί κάτω από τα... 14 ευρώ!

Ωστόσο, το Deutsche Boerse διατηρούσε τη μετοχή της MLP στον δείκτη DAX για να μην διαταραχθεί η συνέχεια του δείκτη. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Ιουλίου η MLP κατείχε την 31η θέση αναφορικά με τον όγκο συναλλαγών και μόλις την 44η θέση βάσει κεφαλαιοποίησης.

Αντιθέτως, η μετοχή της Continental κατείχε την 35η θέση βάσει όγκου συναλλαγών, αλλά την 27η θέση βάσει κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας σε αυτό το κριτήριο και άλλα γερμανικά blue chips όπως η Henkel, MAN, TUI κλπ.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η μετοχή της Continental δεν είναι νέα γνώριμη στον δείκτη των 30 μεγαλύτερων blue chips της Γερμανίας. Τουναντίον, η μετοχή της Continental συμμετείχε στην αρχική σύνθεση του δείκτη DAX που μετρά ιστορία 15 ετών, παραμένοντας εκεί για 8 ολόκληρα έτη.

Ετσι, λοιπόν, ύστερα από ”παύση” επτά ετών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Continental, Manfred Wennemer, η μετοχή της εταιρίας θα συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη των 30 κορυφαίων γερμανικών blue chips από τις 22 Σεπτεμβρίου 2003.

Η Continental, καταλήγει η Market ΑΧΕΠΕΥ, είχε πολύ θετική απόδοση στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2003, καθώς τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 19,6%, στα 195 εκατ. ευρώ, γεγονός που την ώθησε σε ανοδική αναθεώρηση για την εκτίμηση της λειτουργικής της κερδοφορίας για ολόκληρο το έτος σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v