BoE: Εκτιμά υποχώρηση του πληθωρισμού

Σε περικοπή των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό του 2003 προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για βραδύ ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο αριθμός των ανέργων (κατά 8.800).

BoE: Εκτιμά υποχώρηση του πληθωρισμού
Σε περικοπή των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό του 2003 προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2001, με τους αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της BoE, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2,5% που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση, έχοντας αγγίξει το 3% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, στην έκθεση η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ”αργή”, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς εξασθενούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της στο 3% περί τα μέσα του 2004, περίπου έξι μήνες αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλέψει η BoE τον Μάιο. Η τράπεζα σχολίασε ότι οι νέες της εκτιμήσεις είναι ”ελαφρώς χαμηλότερες” σε σχέση με αυτή του Μαΐου.

Στην έκθεσή της BoE αναφέρει ακόμη ότι η οικονομία θα δεχτεί στήριξη από τις καταναλωτικές δαπάνες καθώς και τις κρατικές.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των Βρετανών που αιτείται επιδόματος ανεργίας υποχώρησε κατά 8.800 τον Ιούλιο, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει στο 3,1%, κυρίως εξαιτίας των προσλήψεων στον ιατρικό και εκπαιδευτικό κλάδο.

Η υποχώρηση του αριθμού των ανέργων κατά 8.800 ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2002. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση κατά 2.200.

Αναλυτές της HSBC σχολιάζουν ότι η εργασιακή αγορά παραμένει σημείο -”κλειδί” για τη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών. Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι πως η κυβέρνηση Μπλερ έχει ενισχύσει τις δαπάνες για τον ιατρικό και εκπαιδευτικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v