Merrill Lynch: ”Το ενδιαφέρον στις αναδυόμενες”

Υπερτιμημένο θεωρούν το δολάριο αλλά και τη Wall Street 276 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch. Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών τους βρέθηκαν οι αναδυόμενες αγορές, ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Merrill Lynch: ”Το ενδιαφέρον στις αναδυόμενες”
Τις καλύτερες προοπτικές κερδών εξακολουθούν να έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, παρ’ όλο που η Wall Street θεωρείται η πλέον υπερτιμημένη αγορά διεθνώς, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Merrill Lynch, στην οποία αποτυπώνονται οι απόψεις των fund managers.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στη δεύτερη καλύτερη θέση της λίστας με τις προβλέψεις 276 κορυφαίων θεσμικών επενδυτών ανά τον κόσμο βρίσκεται η προοπτική της κερδοφορίας των αναδυόμενων αγορών.



Οι περισσότεροι fund managers χαρακτήρισαν ωστόσο ορθολογικά αποτιμημένες τις μετοχές, παγκοσμίως. Τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 9% μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα αγγίξουν το 3,6%.

Η ενίσχυση της κερδοφορίας, τονίζει η Merrill Lynch, θα προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων κι όχι μέσα από τα προγράμματα απολύσεων. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επισήμανε ακόμη ότι είναι αναγκαίο οι εταιρίες να χρησιμοποιήσουν τις ταμειακές τους ροές για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους παρά να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες.

Σε επίπεδο διασποράς χαρτοφυλακίου, το ποσοστό κατοχής μετρητών των περισσοτέρων θεσμικών επενδυτών παρέμεινε αμετάβλητο στο 4% τον Αύγουστο, με εξαίρεση τα hedge funds με ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.

Εν τούτοις παρατηρούνται ενδείξεις αύξησης των μετρητών μελλοντικά. Το 53% των θεσμικών έχει τη μεγαλύτερη έκθεση των χαρτοφυλακίων του σε μετοχές παρά σε ομόλογα ή μετρητά.

Αύξηση αναμένεται να καταγράψουν όμως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς, παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, προεξόφλησαν οι ίδιοι fund managers.

Αποψή τους δε είναι ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι μάλλον να αυξήσει τα επιτόκια παρά να τα μειώσει, φανερώνοντας έτσι ότι ενισχύονται οι προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, άρα το πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί και αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών.

Σημαντικά μειώθηκε το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίων που χαρακτήρισε υπερτιμημένες τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, φτάνοντας στο 21% τον Αύγουστο από 61% που ήταν τον Ιούλιο.

Ωστόσο το 1/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα της Merrill Lynch εξακολουθεί να βλέπει τα ομόλογα ακριβά, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών θα είναι υψηλότερες σε έναν χρόνο.

Οι περισσότεροι fund managers εμφανίστηκαν να τηρούν μειωμένες θέσεις σε ομόλογα (underweight). Στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος, το δολάριο παραμένει στην κορυφή της λίστας των πλέον υπερτιμημένων νομισμάτων του κόσμου.

Το ευρώ και το γεν χαρακτηρίστηκαν ορθολογιστικά αποτιμημένα. Τέλος ήταν έκδηλα τα σημάδια αισιοδοξίας των fund managers για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v