Αισιόδοξοι οι αναλυτές για αμερικανική ανάπτυξη

Στο 3,7% αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας οι οικονομολόγοι του Blue Chip Economic Indicators, ενώ σε αντίστοιχη έκθεση 18 οικονομολόγων που επικαλείται το Bloomberg, δεν αναμένεται ανάπτυξη για την οικονομία των ”12” στο β΄ τρίμηνο.

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για αμερικανική ανάπτυξη
Προς τα πάνω αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Blue Chip Economic Indicators για την αμερικανική οικονομία, ενώ αντίθετα, έρευνα του Bloomberg σε 18 οικονομολόγους, αποδεικνύει ότι η οικονομία των ”12” παρέμεινε στάσιμη στο β΄ τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 54 οικονομολόγων του Blue Chip Economic Indicators, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό της τάξης του 3,7% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ στο 3,8% κυμαίνονται οι εκτιμήσεις για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους από το 3,6%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών, των θετικών αποτελεσμάτων της πλειονότητας των εταιριών του S&P-500, αλλά και των περικοπών των φόρων από την κυβέρνηση Μπους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Blue Chip, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 3,7% στο 2004 έναντι του 2,3% φέτος.

Ακόμη, στο report αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Ειδικότερα, το πάνελ των οικονομολόγων εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα τρέξει με ρυθμό της τάξης του 1,9% το 2003, ενώ στο 1,1% κυμαίνονται οι εκτιμήσεις για την ιαπωνική οικονομία.

Ωστόσο, η Κίνα θα είναι αυτή που θα καταγράψει τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για το 2004, που ανέρχονται στο 7,4%, ενώ και η Νότια Κορέα αλλά και η Σιγκαπούρη θα αναπτυχθούν κατά 5,2% και 4,8% το 2004.

Την Πέμπτη εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 18 οικονομολόγους, η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές, ανήσυχοι για τις περικοπές εργατικών θέσεων, περιόρισαν τις δαπάνες, ενώ και οι εξαγωγείς δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει και τις προβλέψεις της για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 0,4%, τόσο στο γ΄ όσο και στο δ΄ τρίμηνο.

Οικονομολόγος της UBS σχολιάζει πως, παρά τα αδύναμα μεγέθη ανάπτυξης, οι εταιρίες αυξάνουν τα κέρδη τους, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από τις διεθνείς αγορές αναμένεται να περιόρισει την αρνητική επίδραση της ενίσχυσης του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v