Ανήσυχη περιμένει η Wall τη Fed

Με τις τελευταίες δύο ανακοινώσεις της να την έχουν ”τσουρουφλίσει”, η Wall δεν φαίνεται να αδημονεί για τη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη. H συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά η τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% και δεν θα προβεί σε μεταβολή τους μέσα στο έτος.

Ανήσυχη περιμένει η Wall τη Fed
Με τις τελευταίες δύο ανακοινώσεις της να την έχουν ”τσουρουφλίσει”, η Wall δεν φαίνεται να αδημονεί ιδιαίτερα για τη συνάντηση της νομισματικής επιτροπής της Fed την Τρίτη.

H συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι ο Greenspan και οι συνεργάτες του θα αφήσουν αμετάβλητα σε χαμηλά 40 ετών τα επιτόκια, στο 1%.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η Fed καταφέρει αυτή τη φορά να μην προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, τόσο στη χρηματιστηριακή όσο και σε αυτή των ομολόγων, επισημαίνει χαρακτηριστικά το CNNmoney.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με σταθερούς και διατηρήσιμους ρυθμούς.

Εξάλλου, η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters, έδειξε ότι το σύνολο των 22 των dealers ομολόγων στη Wall Street που ερωτήθηκαν, απέκλεισαν τη μεταβολή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι 18 από αυτούς προβλέπουν ότι η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι και τα μέσα του ερχόμενου έτους.

Υπάρχουν και ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Bill Dudley της Goldman Sachs, που πιστεύουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ακόμα και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κύριος λόγος, λένε οι αναλυτές, που η Fed πρόκειται να αφήσει τα επιτόκια του δολαρίου στα χαμηλά 45 ετών που βρίσκονται σήμερα, είναι ότι παραμένει ο κίνδυνος της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού από το 1%, παρά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Λόγω αμφίσημων δηλώσεων της Fed μετά την τελευταία της συνεδρίαση, οι επενδυτές ”τραβήχτηκαν” από την αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των μακροχρόνιων κρατικών τίτλων να ανέβουν αισθητά, επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswire.

Με την πεποίθηση ότι η Fed θα κρατήσει τα μακροχρόνια επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά είχε οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλά 40ετίας.

Μετά όμως οι αξιωματούχοι της Fed άρχισαν να υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις τους είχαν παρερμηνευθεί. Και αμέσως μετά οι ίδιοι εμφανίστηκαν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η αγορά των ομολόγων αντέδρασε σε τόσο έντονο βαθμό στις παρατηρήσεις τους ότι οι δηλώσεις τους είχαν παρερμηνευθεί.

Το αποτέλεσμα: σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της αμερικανικής αγοράς ομολόγων.

Το δεκαετές ομόλογο του αμερικανικού Δημοσίου απώλεσε την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Fed του Ιουνίου περίπου 11,30 για κάθε 1.000 επενδεδυμένα δολάρια, ενώ η απόδοσή του (yield), που κινείται αντίρροπα προς την τιμή, ανήλθε σε 3,38%.

Το 30ετές ομόλογο υποχώρησε κατά περίπου 2 πόντους βάσης, με την απόδοση στο 4,448%. Η Wall ”υποδέχτηκε” τη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25% από το 1,25% και τις δηλώσεις του Greenspan με καταγραφή σημαντικών απωλειών, που έφτασαν στο 1% περίπου για Dow και S&P.

Εκτοτε, η αγορά ομολόγων δέχτηκε βαρύτατες πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να φτάνει, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, σε επίπεδα-ρεκόρ. Η υποχώρηση των ομολόγων και η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων τους επιφέρει πιέσεις και πρόβλημα ρευστότητας στην αμερικανική αγορά, καθώς αρκετοί επενδυτές στρέφουν τα κεφάλαιά τους προς τους σταθερούς τίτλους, λένε οι αναλυτές.

Εξάλλου, ενισχύονται και οι φόβοι ότι η αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων που επιφέρει η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να αυξήσουν το τρέχον διαθέσιμο εισόδημά τους μέσω της αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων τους με χαμηλότερα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v