Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill: Στροφή στα μετρητά από fund managers

Η πιστωτική κρίση αλλά και η υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης καθιστούν όλο και πιο απαισιόδοξους του διαχειριστές κεφαλαίων, όπως αποδεικνύει η έρευνα "Fund Managers Survey" της Merrill Lynch για τον Ιούλιο.

Merrill: Στροφή στα μετρητά από fund managers
Η πιστωτική κρίση αλλά και η υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης καθιστούν όλο και πιο απαισιόδοξους του διαχειριστές κεφαλαίων, όπως αποδεικνύει η έρευνα "Fund Managers Survey" της Merrill Lynch για τον Ιούλιο.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας διόλου ενθαρρυντικά για τις μετοχικές αγορές καθώς:

α. Το 53% των συμμετεχόντων δίνει σύσταση "overweight" στα μετρητά.

β. Το 40% εξ αυτών δίνει σύσταση "underweight" για μετοχές.

γ. Το 32% εξ αυτών τοποθετεί σε "underweight" μετοχές εταιριών της ευρωζώνης.

δ. Το 40% δίνει σύσταση "underweight" στις βρετανικές μετοχές.

Ταυτόχρονα, η διάθεση ανάληψης ρίσκου βρέθηκε κοντά στα χαμηλά επίπεδα Μαρτίου, ενώ -καθ' όλα εντυπωσιακό με δεδομένη την κάθετη πτώση των αγορών- μόλις το 16% των διαχειριστών θεωρεί φθηνές τις μετοχικές αποτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι σχετικά με την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Το 83% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών ιδιαίτερα υψηλή, ενώ εξ αυτών το 29% την χαρακτηρίζει εξαιρετικά υψηλή.

- Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές δεν φοβούνται τον πληθωρισμό

Αρκετά εντυπωσιακό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν φαίνεται να φοβούνται και τόσο πολύ την έκρηξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας (το 245%) ότι θα υπάρξει υποχώρησή του εντός του επόμενου 12μήνου.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα Ιουνίου της Merrill Lynch το 32% των Ευρωπαίων διαχειριστών ανέμενε ενίσχυση του πληθωρισμού στο επόμενο 12μηνο.

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα αρνητική είναι η πρόβλεψη για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το 96% των διαχειριστών να προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στο επόμενο 12μηνο, δηλαδή κατά 10% περισσότεροι απ' ό,τι τον Ιούνιο.

- Κλαδικές επιλογές

Οι ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας αλλά και απώλεια της ψευδαίσθησης για συνεχές ράλι στις αναδυόμενες αγορές στρέφουν τους διαχειριστές σε περισσότερο συντηρητικές κλαδικές επιλογές, με κορυφαία εξ αυτών τον χώρο της υγείας.

Το 1/3 των Ευρωπαίων διαχειριστών δίνει καθαρή σύσταση "overweight" στον κλάδο υγείας αλλά και στον φαρμακευτικό, ενώ τον Ιούνιο κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν επέλεγε τους δύο αυτούς επιχειρηματικούς τομείς.

- Αναδυόμενες αγορές και στασιμοπληθωρισμός

Αρνητική είναι η στροφή και σε ό,τι αφορά την άποψη των διαχειριστών για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς μόλις το 4% εξ αυτών εξακολουθεί να διατηρεί θετική στάση προς αυτές. Σημειώνεται ότι στην έρευνα Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η άνοδος του πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε σφιχτή νομισματική πολιτική και σε ταυτόχρονη υποχώρηση της ανάπτυξης.

"Ο καλύτερος συνδυασμός για τις αναδυόμενες αγορές είναι η αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων και η μείωση στα επιτόκια. Το χειρότερο είναι πτώση στα εμπορεύματα και η άνοδος στα επιτόκια. Η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύουν το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων". Αυτά σημειώνει ο κ. Michael Harnett, επικεφαλής επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές για τη Merrill.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 3 έως και τις 11 Ιουλίου και σε αυτή συμμετείχαν 191 διαχειριστές, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 610 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v