Ευρωζώνη: Αμετάβλητα επιτόκια - πληθωρισμός 1,9%

Αμετάβλητο, στο 2%, άφησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ, ενώ υποχώρηση αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, διαμορφούμενος σε ετήσια βάση στο 1,9% από το 2% όπου βρέθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. Επιδεινώθηκε για τον ίδιο μήνα το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις. Τον Ζ.Κ. Τρισέ προτείνει για πρόεδρό της και η ΕΚΤ.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητα επιτόκια - πληθωρισμός 1,9%
Αμετάβλητο, στο 2%, άφησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός του Ιουλίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9%.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών η -τελευταία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές- απόφαση της ΕΚΤ για αμετάβλητα επιτόκια, καθώς οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι προτίμησαν τη ”στάση αναμονής”, παρατηρώντας το πετρέλαιο να μένει σε υψηλά επίπεδα και την ανοδική πορεία του ευρώ να ανακόπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας των αναλυτών εκτιμά πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εκ νέου μείωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, υποχώρηση αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, διαμορφούμενος σε ετήσια βάση στο 1,9% από το 2% που ήταν η μέτρηση του Ιουνίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητος. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της τελικής μέτρησης θα ανακοινωθούν στις 16 Ιουλίου.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στις 98,1 μονάδες, από τις 98,2 του Ιουνίου και έναντι προβλέψεων για 98,4 μονάδες των αναλυτών.

Ο δείκτης της Κομισιόν που μετρά τη βιομηχανική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις –15 μονάδες από τις -13 του Ιουνίου, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις –18 από τις –19 του προηγούμενου μήνα.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν τη βιομηχανική εμπιστοσύνη υψηλότερα, στις –11 μονάδες, και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις –18.

Άλλωστε, ”δρομολογημένη” εκτιμά ο ΟΟΣΑ την ανάκαμψη της ευρωζώνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δραστηριότητα είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το 2003 και ίσως ανέλθει έως το 2% το 2004. Σε προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Απρίλιο, είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,4%.

Συνεπώς και δεδομένης της υποθετικά ισχυρής συναλλαγματικής ισοτιμίας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά έως τα μέσα του 2004, μετά και τις μειώσεις που έγιναν στο α΄ εξάμηνο του 2003.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Ζ.Κ. Τρισέ.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ είναι οκταετής, ενώ ο Β. Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος είχε επιλεγεί για τη θέση το 1998, παραιτήθηκε πριν από την ολοκλήρωση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v