Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Στην Ευρώπη οι φθηνότερες μετοχές

Τη σαφή προτίμησή της στους τίτλους της ηπειρωτικής Ευρώπης εκδηλώνει η Citi. Εντός του 2008 η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια. Ποιους κλάδους προτείνει. Τι περιμένει για τράπεζες.

Citi: Στην Ευρώπη οι φθηνότερες μετοχές
Τη σαφή προτίμησή της στους τίτλους της ηπειρωτικής Ευρώπης εκδηλώνει η Citi στην έκθεση τριμηνιαίας επενδυτικής στρατηγικής.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα «φαντάσματα» που στοιχειώνουν τις χρηματιστηριακές αγορές, μεταξύ των οποίων η οικονομική επιβράδυνση, ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια, η συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση και οι υπερβολικές προσδοκίες κερδοφορίας, δεν φαίνεται να εξαφανίζονται σύντομα.

Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι οι τρέχουσες μετοχικές αποτιμήσεις συμπεριλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τις έως τώρα άσχημες ειδήσεις αλλά και μεγάλο μέρος των απαισιόδοξων προβλέψεων.

Ειδικότερα για τις αποτιμήσεις ο οίκος σημειώνει ότι οι μετοχές του δείκτη MSCI World πλέον είναι διαπραγματεύσιμες με Ρ/Ε 14. Ενώ η αξιοπιστία του εν λόγω δείκτη είναι αμφισβητούμενη σε καιρούς αβεβαιότητας, ο οίκος σημειώνει ότι ακόμη και υποχώρηση των κερδών κατά 25% θα οδηγήσει το Ρ/Ε στον μακροχρόνιο μέσο όρο του 18.

Η Citi εκτιμά ότι οι διεθνείς μετοχές θα καταφέρουν να ανακάμψουν, οδηγώντας σε στάσιμη απόδοση εντός του έτους, αλλά σε διψήφια απόδοση από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Πλέον, όπως αναφέρει, προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών και των ιαπωνικών, ενώ «κόβει» τη σύσταση για τις αναδυόμενες αγορές σε «neutral».

Ειδικότερα για τις αναδυόμενες αγορές, η Citi υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τη Λατινική Αμερική λόγω της υψηλής έκθεσης στα εμπορεύματα.

Σε κλαδική βάση, οι συστάσεις της παραμένουν αμυντικές, καθώς προτείνει αγορές σε μετοχές ενέργειας (και όχι πρώτων υλών), υγείας και καταναλωτικών ειδών. Οι μετοχές πρώτων υλών πλέον δείχνουν ακριβές, επισημαίνει.

Συστάσεις «underweight» δίνει για τις μετοχές των τραπεζών, πληροφορικής και κοινής ωφέλειας.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, σημειώνει ότι αντιτίθεται στον πειρασμό να γίνει θετικότερη για τον κλάδο, αν και πλέον δείχνει «λιγότερο κακός» στα μοντέλα της. Υπάρχουν ρίσκα στην κερδοφορία τους, τονίζει, ενώ οι προσδοκίες των αναλυτών για ανάκαμψη εντός του 2008 ενέχουν το περιθώριο νέων απογοητεύσεων.

Ακόμη, η Citi εκτιμά ότι οι μετοχές «ανάπτυξης» θα υπεραποδώσουν των μετοχών «αξίας», τα blue chips θα ανακάμψουν έναντι των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ περιμένει υποαπόδοση όλων των μορφών μόχλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v