Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Οι ταύροι καλπάζουν

Ο "μαύρος χρυσός" εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό αγκάθι για τις οικονομίες και τους καταναλωτές. Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, αν και οι "ταύροι" μοιάζουν να επικρατούν. Ποιες είναι οι αιτίες της ανόδου.

  • της Σοφίας Ζαφείρη
Πετρέλαιο: Οι ταύροι καλπάζουν
Η αρκετά έντονη μεταβλητότητα, η οποία χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τον "μαύρο χρυσό" να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ακόμη και 10 δολάρια σε μία συνεδρίαση αλλά και να χάσει έως και 6, επαναφέρει στο προσκήνιο τις αντικρουόμενες απόψεις αρκετών αναλυτών.

Από τη μία πλευρά στέκονται όσοι θεωρούν ότι η αποτίμηση του πετρελαίου θα συνεχίσει την ανιούσα, φτάνοντας ακόμη και έως τα 250 δολάρια, όπως έχει προβλέψει ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, κ. Alexei Miller, αλλά και πρωθυπουργός της Ρωσίας, κ. Dmitri Medvedev.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι τονίζουν ότι ο "μαύρος χρυσός" δεν μπορεί να ενισχύεται επ' άπειρον, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα υποχωρήσει πιθανώς και χαμηλότερα από τα 100 δολάρια έως το τέλος του έτους.

Σαφέστατα, η πρόβλεψη για την πορεία ενός εμπορεύματος όπως το πετρέλαιο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένης της ευαισθησίας της αγοράς σε πάσης φύσεως κινδύνους: από φυσικούς (τυφώνες) έως γεωπολιτικούς (με μεγαλύτερο το ενδεχόμενο σύγκρουσης Δύσης - Ιράν).

Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά πολύ δύσκολη την πρόβλεψη είναι και το γεγονός ότι, σχεδόν εκ παραδόσεως οι αγορές εμπορευμάτων είναι αυτές που προσελκύουν περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία μπορούν να ανεβοκατεβάσουν τις τιμές ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Η πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από το Ιράν, ικανού να πλήξει ακόμη και το Ισραήλ, αποτέλεσε αφορμή για την επιστροφή των "ταύρων" του πετρελαίου, με την JP Morgan να υπενθυμίζει την πρόβλεψή της ότι η τιμή του αμερικανικού αργού μπορεί να φτάσει έως τα 150 δολάρια εντός του Ιουλίου και τη Lehman Brothers να προχωρά σε αναβάθμιση της δικής της εκτίμησης, ανεβάζοντας τη μέση τιμή για το 2008 στα 127 δολάρια έναντι 105 δολαρίων προηγουμένως. Μάλιστα, ο οίκος εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξος και για το 2009, με τη μέση τιμή να προβλέπει ότι θα κυμανθεί στα 115 δολάρια έναντι 90 δολαρίων πριν.

- Οι αιτίες που "φουσκώνουν" τις τιμές

Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του κ. A.F. Aljajji, ειδικού για θέματα ενέργειας στο Ohio Northern University, στους "Financial Times", τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν υψηλότερα το πετρέλαιο και που θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον: α. το αδύναμο δολάριο, β. η κακώς εννοούμενη απεξάρτηση από τον "μαύρο χρυσό" την οποία επικαλούνται οι ΗΠΑ και γ. η κατακόρυφη άνοδος στην κατανάλωση ενέργειας από τα κράτη του Κόλπου.

Στις παραπάνω αιτίες ίσως θα έπρεπε να προστεθεί και το γεγονός ότι, εξαιρουμένης της Σ. Αραβίας, τα κράτη του OPEC παράγουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, καθώς η σχεδόν παντελής έλλειψη νέων επενδύσεων καθιστά πολύ δύσκολη τη βελτίωση της παραγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, δεν έχει ανακαλυφθεί κανένα νέο αξιόλογο κοίτασμα "μαύρου χρυσού", το οποίο να μπορεί να προσφέρει στην αγορά το αίσθημα της ανακούφισης για πιθανή αύξηση των προμηθειών.

Φυσικά θα ήταν λάθος να ξεχάσει κάποιος και τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, όπως της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες καθώς διανύουν περίοδο εκβιομηχάνισης πολύ δύσκολα θα μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Οι πιθανότητες διόρθωσης…


Υπάρχουν, άραγε, πιθανότητες διόρθωσης στην πετρελαϊκή αγορά, με δεδομένο ότι όσο αυξάνει η αποτίμηση του "μαύρου χρυσού" τόσο δημιουργείται ντόμινο υπέρογκων αυξήσεων σε πάσης φύσεως προϊόντα και όχι μόνο σε αυτά που προέρχονται απευθείας από αυτό;

"Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει", υποστηρίζει στο MarketWatch ο κ. Paul Nolte, επικεφαλής επενδύσεων στη Hinsdale's Associates. Σύμφωνα με τον κ. Nolte "υπάρχει πιθανότητα υποχώρησης των τιμών από 20% έως και 30%". Ο ίδιος προσθέτει όμως ότι εξακολουθεί να συγκαταλέγεται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, μεταξύ των "ταύρων" της πετρελαϊκής αγοράς.

Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τη θεωρία της διόρθωσης έγκειται στο ότι η έκρηξη τιμών θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και ακολούθως την κατανάλωση και ως εκ τούτου θα μειωθεί και η ζήτηση πετρελαίου.

Όπως άλλωστε τονίζουν χαρακτηριστικά, "καμία αγορά δεν μπορεί να ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία. Κάποια στιγμή θα υπάρξει υποχώρηση"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v