Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα futures παράγουν σταθερότητα στα... κρεμμύδια!

Πριν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Μελλοντικών Συμβολαίων των Εμπορευμάτων στις ΗΠΑ ερευνήσει τον ρόλο των κερδοσκόπων στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ίσως θα έπρεπε να μελετήσει τις διακυμάνσεις στα… κρεμμύδια!

Τα futures παράγουν σταθερότητα στα... κρεμμύδια!
Πριν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Μελλοντικών Συμβολαίων των Εμπορευμάτων στις ΗΠΑ αρχίσει τη διερεύνηση του ρόλου που έπαιξαν οι κερδοσκόποι προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα, οι ερευνητές της θα πρέπει να μελετήσουν τις διακυμάνσεις σε ένα εμπόρευμα που δεν περιλαμβάνεται στην ειδησεογραφία της εποχής: στα κρεμμύδια!

Τα κρεμμύδια είναι το μόνο εμπόρευμα για το οποίο οι συναλλαγές σε μελλοντικά συμβόλαια είναι απαγορευμένες διά νόμου.

Πίσω, το 1958, οι κρεμμυδοπαραγωγοί στην Αμερική πείστηκαν ότι οι παίκτες στα μελλοντικά συμβόλαια (και όχι οι νέες φάρμες που άρχισαν να ξεφυτρώνουν στο Ουισκόνσιν) ήταν υπεύθυνοι για τις πτωτικές τιμές των κρεμμυδιών κι έτσι ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται στο ανερχόμενο τότε μέλος του Κογκρέσου από το Μίτσιγκαν, ονόματι Τζέραλντ Φορντ που διαδέχτηκε αργότερα τον Νίξον στην προεδρία των ΗΠΑ.

Πράγματι, οι πιέσεις τους τότε ήταν αποτελεσματικές σε σημείο τέτοιο που ο Φορντ νομοθέτησε την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης μελλοντικών συμβολαίων στα κρεμμύδια. Ο νόμος αυτός ισχύει μέχρι σήμερα.

Αν και με την απουσία τρέιντερς, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα έπαιρναν μέρος του φταιξίματος, εντούτοις οι διακυμάνσεις σήμερα στις τιμές των κρεμμυδιών κάνουν τα σκαμπανεβάσματα στο πετρέλαιο και στο καλαμπόκι να μοιάζουν με παιδική χαρά, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση των πανεπιστημιακών ότι η διαπραγμάτευση στα μελλοντικά συμβόλαια μειώνει τις ακραίες μεταβολές της τιμής.

Από το 2006 οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει 100% και του καλαμποκιού είναι αυξημένες κατά 300%. Όμως, οι τιμές των κρεμμυδιών απογειώθηκαν κατά 400% μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Απριλίου 2007, όταν η μείωση της σοδειάς αποδώθηκε στις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας, για να κατακρημνιστούν κατά 96% τον Μάιο του 2008 εξαιτίας υπερπαραγωγής, ενώ μετά ανέκαμψαν κατά 300% μέχρι τον περασμένο Απρίλιο.

Η μεταβλητότητα έχει αποδειχτεί τόσο ακραία ώστε ο γιος ενός από την αρχική ομάδα των αγροτών, που πίεσαν το Κοκρέσο με σκοπό να απαγορευτεί η διαπραγμάτευση σε ομόλογα, τώρα έχει την άποψη ότι η αγορά των κρεμμυδιών θα λειτουργήσει πιο ομαλά αν... επιτραπούν τα μελλοντικά συμβόλαια.

"Μάλλον υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμών από τότε που απαγορεύτηκαν τα συμβόλαια στα κρεμμύδια", λέει ο κ. Μπομπ Ντέμπριν της ομώνυμης εταιρίας καλλιεργητών του Μίτσιγκαν. "Θα σκεφτόμουν ότι μια αγορά με μελλοντικά συμβόλαια στα κρεμμύδια σήμερα έχει νόημα, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου είχε ξεσηκωθεί κάποτε για να την απαγορεύσει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v