Εκ νέου στην ατζέντα της ΕΚΤ τα επιτόκια

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα ευρωπαϊκά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει την Πέμπτη, ενώ εκτιμάται ότι θα προσυπογράψει την επιλογή του Ζ.Κ. Τρισέ για τη θέση του επόμενου προέδρου της.

Εκ νέου στην ατζέντα της ΕΚΤ τα επιτόκια
Αμετάβλητα εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα αφήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι στην εκτίμησή τους αυτή επικαλούνται τις απόψεις των περισσότερων μελών του συμβουλίου, τα οποία βλέπουν το ύψος των επιτοκίων ως ”σωστό”.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη συντριπτική πλειονότητα των αναλύσεων, κύκλοι της αγοράς δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι θα υπάρξει νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Η μείωση αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο έχει, μετά την τελευταία μείωση του Ιουνίου κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφωθεί στο 2%.

Ακόμη, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, το συμβούλιο των τραπεζιτών αναμένεται να προσυπογράψει την επιλογή του Γάλλου Ζ.Κ. Τρισέ ως νέου προέδρου της ΕΚΤ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 12 Αυγούστου συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της FED (FOMC) προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Όπως ο ”πολύς” Α. Γκρίνσπαν έχει αφήσει να φανεί μέσα από δηλώσεις του τους προηγούμενους μήνες, δεν θα υπάρξει μεταβολή των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο Α. Γκρίνσπαν, όσο και ο Μπ. Μπερνάνκε έχουν ήδη διαβεβαιώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά όσο χρειαστεί, ενώ δεν απέκλεισαν περαιτέρω μείωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v