Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στατιστικά σε ύφεση η οικονομία της Δανίας

Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που διολίσθησε τεχνικώς σε ύφεση στην E.E., ενώ τα τελευταία δυσμενή μεγέθη δείχνουν ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στατιστικά σε ύφεση η οικονομία της Δανίας
Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που διολίσθησε τεχνικώς σε ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα δυσμενή μεγέθη που ανακοινώνονται τελευταία (και ειδικά η χθεσινή διολίσθηση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης σε πεδίο συρρίκνωσης) δείχνουν ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξαιτίας και της διολίσθησης στην αγορά ακινήτων, η οικονομία της Δανίας βρέθηκε σε πεδίο συρρίκνωσης επί δύο τρίμηνα, που στατιστικά είναι ο ευρέως αποδεκτός ορισμός της τεχνικής ύφεσης.

Το ΑΕΠ της Δανίας μειώθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση 0,6% σε σχέση με το προηγηθέν τρίμηνο, ενώ στο δ΄ τρίμηνο είχε σημειωθεί συρρίκνωση 0,2%.

Οι οικονομίες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας συρρικνώθηκαν κατά το α΄ τρίμηνο και απειλούνται με υποχώρηση και στο β΄ τρίμηνο.

Η Ιταλία απέφυγε "παρά τρίχα" ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο, αλλά θα δοκιμαστεί εκ νέου στο δεύτερο τρίμηνο. Η ισπανική παραγωγή παραμένει σε θετικά πεδία, αλλά απειλείται εξαιτίας της κάθετης πτώσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v