Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Προσεκτικές κινήσεις σε τεντωμένο σχοινί

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 2% σήμερα. Άλλωστε η Fed γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τα "διασταυρούμενα πυρά" υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης.

Fed: Προσεκτικές κινήσεις σε τεντωμένο σχοινί
Η Fed μοιάζει να εγκαταλείπει τον ρόλο του «από μηχανής θεού» για τις αγορές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα μέλη της διοίκησής της και πρωτίστως ο κ. Ben Bernanke έχουν την παραμικρή πρόθεση να «χρεωθούν» περαιτέρω αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτές και επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed κατά τη σημερινή συνεδρίασή της θα αποφασίσει τη διατήρηση αμετάβλητων, στο 2%, των αμερικανικών επιτοκίων, γνωρίζοντας ότι η διοίκηση της τράπεζας καλείται να κυβερνήσει ένα καράβι εν τω μέσω ισχυρής τρικυμίας.

Η αμερικανική οικονομία ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ αναιμικής ανάπτυξης και ύφεσης, η αγορά ακινήτων της χώρας απέχει πολύ από το να επιστρέψει σε ομαλή πορεία και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός -κυρίως λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου- ακολουθεί ανοδική τροχιά.

Διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 2% αποτελεί σαφές στήριγμα για τις αγορές, αλλά πολύ περισσότερο για τους καταναλωτές, καθώς το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην πραγματική αγορά θα παραμείνει και αυτό αμετάβλητο στο 5%. Πρόκειται για το επιτόκιο δανεισμού που αφορά σε πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια.

Από την πλευρά του, ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής δεν μοιάζει ικανός να «σηκώσει» και άλλα βάρη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου βλέπει την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται στα ύψη και αρκετά είδη πρώτης ανάγκης να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Παράλληλα, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Fed, αν και θα συνεχίσει να υπογραμμίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού, θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής εάν είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει στο 2% τα επιτόκια έως και τα τέλη του 2008

Έτσι θα «υπηρετούσε» με τον καλύτερο τρόπο αγορές και καταναλωτές, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων να «αποτυπώσει» τη θετική επίδρασή της στην πραγματική οικονομία.

Άλλωστε το Νο 2 της Fed, ο κ. Donald Kohn, σε πρόσφατες δηλώσεις του φρόντισε με έμμεσο τρόπο να προετοιμάσει τους πάντες για τις προθέσεις της τράπεζας, τονίζοντας ότι «σε βραχυπρόθεσμο διάστημα πιθανώς να είμαστε αναγκασμένοι να ανεχτούμε κάποια μικρή ανάκαμψη τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ανεργία».

Όπως, δε, επισημαίνει σε ανάλυσή του το MarketWatch, η τράπεζα θα φροντίσει -στην πολυαναμενόμενη συνοδευτική ανακοίνωση, μετά την απόφαση για τα επιτόκια- να φανεί «αποφασιστική αλλά όχι εξαιρετικά επιθετική».

«Η Fed σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί οι αγορές να λάβουν το μήνυμα ότι προετοιμάζεται για επιθετική στροφή στην πολιτική της», σημειώνει σε πρόσφατο report του κορυφαίος αναλυτής της Lehman Brothers. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνέβαλλε περαιτέρω στη διάθεση των επενδυτών να διατηρήσουν αμυντική στάση, περιορίζοντας την επιθυμία ανάληψης ρίσκου και σαφώς πιέζοντας ακόμη χαμηλότερα τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v