Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: Ύφεση - πληθωρισμός το μέλλον των αγορών

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με "διπλής ταχύτητας" ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, με πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,7% για φέτος.

MS: Ύφεση - πληθωρισμός το μέλλον των αγορών
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με "διπλής ταχύτητας" ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, με πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,7% για φέτος.

Ο διεθνής οίκος σαφώς συγκαταλέγεται μεταξύ των απαισιόδοξων, καθώς αναμένει υποχώρηση της ανάπτυξης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (στο 4,1% φέτος και στο 3,8% το 2009, έναντι 5% το 2007) όσο και στις ισχυρές οικονομίες της υφηλίου.

Αναλόγως δυσμενείς είναι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2008 και περαιτέρω υποχώρησή της στο 1,2% το επόμενο έτος.

Ανοδικές οι τάσεις για τον πληθωρισμό, καθώς το "τζίνι έχει φύγει από το… λυχνάρι" και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη άνοδο του "μαύρου χρυσού".

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα φτάσει στο 3,7% το 2008 (έναντι 2,9% προηγούμενης πρόβλεψης), ενώ θα υποχωρήσει στο 2,9% το 2009 (προηγούμενη πρόβλεψη 2,1%), παραμένοντας αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η αμερικανική οικονομία, με ανάπτυξη φέτος στο 1,2% (ελαφρά αναβάθμιση σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη της Morgan, που την τοποθετούσε στο 1%), ενώ ο ρυθμός θα υποχωρήσει στο 0,9% το 2008 (από 1,4% που προέβλεπε ο οίκος).

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να γλιτώσουν το φάντασμα του πληθωρισμού, με τον οίκο να προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών του. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει ότι φέτος θα φτάσει στο 4,6% (από 3,9% που ανέμενε πριν) και το 2009 θα υποχωρήσει έως το 3,5% (έναντι 2,8% προηγούμενης πρόβλεψης).

- Προβλέψεις για τα επιτόκια

Τα "γεράκια" των επιτοκίων έχουν επιστρέψει, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία ("The Global Monetary Analyst: The Return of the Hawks"), προβλέποντας δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ.

Η πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, ενώ ο διεθνής οίκος δεν αναμένει ανάλογες κινήσεις από τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v