Αψιμαχίες Σρέντερ - Ίσινγκ για ευρώ (update)

Πιέσεις δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, ύστερα και από τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στους ”FT” κάλεσε την ΕΚΤ να παρέμβει και να μειώσει την τιμή του ευρώ. Άμεση η απάντηση του Ίσινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι έπρεπε για να ενισχύσει την ευρωοικονομία.

Αψιμαχίες Σρέντερ - Ίσινγκ για ευρώ (update)
Την παρέμβαση της ΕΚΤ ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”, προκειμένου να παρέμβει και να μειώσει την αξία του ευρώ. Από την πλευρά του ο Ίσινγκ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει κάνει τη δουλειά της.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί στα 1,3315 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Συγκεκριμένα, ο Ότμαρ Ίσινγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Ίσινγκ επεσήμανε ακόμη ότι ”ο Ντουίζενμπεργκ δήλωσε ότι η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε για να διασφαλίσει μια ανάκαμψη. Το βάρος τώρα πέφτει στους πολιτικούς να κάνουν το χρέος τους, να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ευέλικτη, να χαλαρώσουν τις εργασιακές αγορές”.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση σε προηγούμενα σχόλια του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι ”οι έξυπνοι άνθρωποι που βρίσκονται στην ηγεσία της ΕΚΤ συζητούν σε καθημερινή βάση εάν έχουν κάνει αρκετά, αναφορικά με την ισοτιμία δολαρίου ευρώ, προκειμένου να διατηρήσουν ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δηλώσεις του ήρθαν λίγο μετά τη διατήρηση των επιτοκίων στο 2% από την ΕΚΤ, ενώ πριν από μια εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Βιμ Ντουίζενμπεργκ, σχολίασε ότι η Τράπεζα έχει ήδη συνεισφέρει αρκετά στην ενίσχυση της ευρωοικονομίας με τις μειώσεις των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v