ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας

Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας. Εξάλλου, στο 3% εκτιμά την ανάπτυξη στις HΠΑ στο β’ εξάμηνο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται ρυθμοί της τάξεως του 4% για να μειωθεί η ανεργία στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας
Αύξηση κατέγραψαν οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας στις 439.000 από τις 434.000 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 420.000.

Τα στοιχεία αυτά, εκτιμούν οι αναλυτές, αποτελούν ένδειξη της διατήρησης του ρυθμού απολύσεων από τις εταιρίες προκειμένου να περικόψουν το κόστος.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο οι εταιρίες απέλυσαν 236.000 εργαζόμενους, με τον δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 6,4% τον Ιούνιο.

Οικονομολόγοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η έλλειψη εργατικών θέσεων πλήττει σημαντικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, στοιχείο απαραίτητο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ”USA Today” ότι προβλέπει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να κυμανθεί στο 3% κατά το β’ εξάμηνο του 2003.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό το επίπεδο ανάπτυξης δεν μπορεί να οδηγήσει την ανεργία κάτω από το 6%, καθώς το ΑΕΠ χρειάζεται να ”τρέξει” με 4% και πάνω, ούτως ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v