Mείωση επιτοκίων από BoE - αμετάβλητα από ΕΚΤ

Σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1954. Εξάλλου, αμετάβλητο, όπως αναμένοταν, στο 2% άφησε η ΕΚΤ το βασικό της επιτόκιο. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Β. Ντούιζεμπεργκ.

Mείωση επιτοκίων από BoE - αμετάβλητα από ΕΚΤ
Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η BoE, κάνοντας την ”έκπληξη”, ενώ αμετάβλητα, στο 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, άφησε τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ.



Αναλυτικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διαμόρφωσε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1954.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας στο πρώτο τρίμηνο παρουσίασε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια της δεκαετίας, ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 2% έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, καθιστώντας έτσι ιδιαίτερα ακριβά τα βρετανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων 9 φορές από το 2001 κατά 2,5% συνολικά.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ”έκπληξη”, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών ανέμενε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρούσε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα.

Αλλωστε, όπως ανακοίνωσε στις 14.45, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2%, κάτι που οι συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών είχε προβλέψει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,00%, 3,00% και 1,00% αντιστοίχως.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Β. Ντούιζεμπεργκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, χαρακτήρισε χαμηλό το ύψος των επιτοκίων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία περί σταδιακής ενδυνάμωσης της δραστηριότητας στην ευρωζώνη. (*)

Σύμφωνα με έρευνα του AFX News και του Agence France-Presse, και οι 33 οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά με το τι αναμένουν από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, είχαν εμφανιστεί βέβαιοι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 2%.

Ωστόσο, οι 28 από αυτούς υποστήριξαν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ξανά μέχρι το τέλος του έτους και οι 18 από τους 33 εκτίμησαν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα έρθει στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βιμ Ντουίζενμπεργκ τόνισε πως τα επιτόκια βρίσκονται ”στο κατάλληλο επίπεδο”.

Αμέσως μετά τη μείωση των επιτοκίων της 5ης Ιουνίου, ο κ. Ντουίζενμπεργκ άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ σκόπευε να προχωρήσει και σε νέες περικοπές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, πιο πρόσφατες δηλώσεις του, σε συνδυασμό με αντίστοιχες εκτιμήσεις άλλων μελών της ΕΚΤ, όπως αυτή του προέδρου της Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, έχουν δώσει τέλος στις φημολογίες σχετικά με μια κίνηση στο άμεσο μέλλον.

(*) Το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας Ντούιζενμπεργκ δημοσιεύεται δεξιά στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v