Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έναρξη συνόδου της Ρώμης για την κρίση τροφίμων

Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής FAO, με στόχο τη συγκρότηση κοινής στρατηγικής για το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης.

Έναρξη συνόδου της Ρώμης για την κρίση τροφίμων
Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με στόχο τη συγκρότηση κοινής στρατηγικής για το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης.

Οι 40 ηγέτες κρατών που θα παρευρεθούν στη σύνοδο θα επχειρήσουν να συμφωνήσουν σε μεθόδους συγκράτησης των τιμών των τροφίμων, οι οποίες διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των 30 τελευταίων ετών.

Κατά την ομιλία του για την έναρξη της συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon ζήτησε τον περιορισμό ή την κατάργηση των αγορανομικών ελέγχων και άλλων περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο και προειδοποίησε ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2030 για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ο FAO έχει ήδη προειδοποιήσει τις ανεπτυγμένες χώρες ότι, εάν δεν αυξήσουν τις σοδειές, δεν μειώσουν τα εμπόδια και δεν μετακινήσουν την τροφή, όπου είναι πιο απαραίτητη, θα εκδηλωθεί διεθνής καταστροφή.

Ένας τομέας που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις είναι των βιοκαυσίμων, καθώς ο κ. Ban αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες να σταματήσουν τις επιδοτήσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v