Alcan: Πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Pechiney

H καναδική Alcan, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αλουμινίου στον κόσμο, προέβη σε πρόταση επιθετικής εξαγοράς της γαλλικής ανταγωνίστριας Pechiney, μέσω της καταβολής 3,4 δισ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές. Στο 28% επί της χρηματιστηριακής αξίας της Pechiney ανέρχεται το premium.

Alcan: Πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Pechiney
H καναδική Alcan, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αλουμινίου στον κόσμο, προέβη σε πρόταση επιθετικής εξαγοράς της γαλλικής ανταγωνίστριας Pechiney, μέσω της καταβολής μετρητών και μετοχών.

Η πρόταση αποτιμά την αξία της γαλλικής εταιρίας στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το premium ανέρχεται στο 28%.

Η Pechiney ανακοίνωσε ότι εξεπλάγη από την κίνηση της Alcan, ενώ τη χαρακτήρισε ως ”καθόλου φιλική”.

Από τη μεριά της η Alcan υποστήριξε ότι είχε παρουσιάσει τα σχέδια της προσφοράς της στην Pechiney την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κίνηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει ενδελεχείς έρευνες από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, καθώς ”αναβιώνει” τις αποτυχημένες προσπάθειες για ”τριπλή συγχώνευση” Alcan, Pechiney και Algroup του 1999, οι οποίες είχαν μπλοκαριστεί από τις Βρυξέλλες.

Η Alcan δήλωσε ότι η προσφορά της, η οποία περιλαμβάνει μετρητά κατά 60% και 40% μετοχές της Alcan, αξιολογεί την Pechiney στα 41 ευρώ ανά μετοχή, η οποία διαμορφώνει το premium στο 28% της χρηματιστηριακής αξίας της γαλλικής εταιρίας, σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος των 32 ευρώ της 2ας Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα η Alcan προσφέρει 123 ευρώ και τρεις νέες μετοχές της Alcan για κάθε πέντε μετοχές της Pechiney.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2002, στην περίπτωση που η προσπάθεια εξαγοράς ευοδωθεί, οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο ομίλων θα ανέρχονται στα 23,7 δισ. δολάρια, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση στον κόσμο την αμερικανική Alcoa, με κύκλο εργασιών 20,2 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v