ΗΠΑ:Στο 6,4% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο(update)

Τη δυσάρεστη έκπληξη που επεφύλαξαν τα στοιχεία για την άνοδο της ανεργίας και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ήρθε να διασκεδάσει η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη παροχής υπηρεσιών ISM τον Ιούνιο.

ΗΠΑ:Στο 6,4% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο(update)
Τα απογοητευτικά στοιχεία για την άνοδο της ανεργίας και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ προσπαθεί να διασκεδάσει η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη ISM (παροχής υπηρεσιών) τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης παροχής υπηρεσιών ISM σημείωσε άνοδο στο 60,6 τον Ιούνιο, από το 54,5 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οριακή άνοδο στο 55.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η άνοδος των αγορών, τα χαμηλά επιτόκια και η μείωση των φόρων ενισχύουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, ωθώντας κατ’ επέκταση και τη βιομηχανία.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 6,4% τον Ιούνιο (που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994), έναντι του 6,1% του Μαΐου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στο 6,2%.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι η αμερικανική οικονομία έχασε θέσεις εργασίας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (περίπου 30.000). Στέλεχος της Lehman Brothers επισημαίνει ότι η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να αποτελέσει την κύρια αιτία διατήρησης χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο.

Παράλληλα, στις 430.000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 28 Ιουνίου, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 400.000 για 20ή συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι εταιρίες συνέχισαν να απολύουν εργαζόμενους, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των επιδομάτων στις 412.000, έναντι του προηγούμενου αριθμού των 404.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v