Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Οι ΗΠΑ δεν έχουν γλιτώσει από την ύφεση

Ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο φέτος όσο και το 2009 θα εμφανίσουν οι ΗΠΑ, προβλέπει η FactSet σε ανάλυσή της, όπου ωστόσο επισημαίνει ότι δεν αναμένει επανάληψη της μεγάλης ύφεσης του '30 ή της ιαπωνικής κρίσης του '90.

FactSet: Οι ΗΠΑ δεν έχουν γλιτώσει από την ύφεση
Ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο φέτος όσο και το 2009 θα εμφανίσουν οι ΗΠΑ, προβλέπει η FactSet σε ανάλυσή της, όπου ωστόσο επισημαίνει ότι δεν αναμένει επανάληψη της μεγάλης ύφεσης του '30 ή της κρίσης της Ιαπωνίας του '90.

Όπως αναφέρει η εταιρία αναλύσεων, μόλις πριν από έναν μήνα οι αναλυτές περίμεναν κρίση στις ΗΠΑ τόσο ισχυρή όσο αυτή της δεκαετίας του '30. Ωστόσο, έπειτα από κάποιες μακροοικονομικές ανακοινώσεις καλύτερες των προσδοκιών η αντίληψη αυτή άλλαξε και πολλοί έχουν υιοθετήσει την εκτίμηση μια απλής επιβράδυνσης, ξεχνώντας τις σκέψεις περί ύφεσης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από την ύφεση, σημειώνει ο οίκος, παρά τα αναπάντεχα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, τα οποία κρύβουν ενοχλητικές τάσεις.

Όπως αναφέρει η FactSet , οι καταναλωτικές δαπάνες είναι το βασικό "μαξιλάρι" ανάπτυξης των ΗΠΑ, αντιστοιχώντας στο 71,6% του ΑΕΠ. Η αύξησή τους ήταν μόλις 1% στο α΄ τρίμηνο ή 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ ο οίκος τονίζει ότι αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κάτω του 2% έχει συνδεθεί με περιόδους ύφεσης στο παρελθόν.

Παράλληλα, τονίζει ότι εκτός των φοροαπαλλαγών ύψους 130 δισ. δολαρίων, που εξήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει κάποιος άλλος καταλύτης που θα οδηγούσε σε ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών κατά τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, η πτώση στις τιμές των κατοικιών (κατά15,8% από τον Ιούλιο του 2006), η αδύναμη αγορά εργασίας (με μείωση των θέσεων κατά 326.000 στον ιδιωτικό τομέα το τελευταίο πεντάμηνο) αλλά και η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών, σε επίπεδα που δικαιολογούν τη χρήση του όρου "πετρελαϊκό σοκ", είναι παράγοντες εχθρικοί στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, και παρά τις δυσκολίες που επίκεινται, η FactSet τονίζει ότι στην αμερικανική οικονομία διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τη δεκαετία του '30, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% και οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις είχαν καταρρεύσει.

Η βεβαιότητα της FactSet ότι η ιστορία στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επαναληφθεί έγκειται στην άμεση δραστηριοποίηση της Federal Reserve, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα για να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα. Όπως σημειώνει ο οίκος, χρειάστηκε μόλις 7 μήνες για να μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικά, με πραγματικούς όρους, σε σχέση με τους 53 μήνες που χρειάστηκε η Ιαπωνία για να πράξει το ίδιο στη δεκαετία του '90.

Εν ολίγοις, καταλήγει ο οίκος, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με επανάληψη της κρίσης της δεκαετίας του '30 ή της ιαπωνικής κρίσης του '90, παρ' όλα αυτά οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται ισχνοί τόσο φέτος όσο και το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v