Χάνει μερίδια από τους εναλλακτικούς το NYSE

Οι συναλλαγές στο NYSE μειώθηκαν 26% στο τρέχον τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001, καθώς οι εναλλακτικοί φορείς «έκλεψαν» μερίδια αγοράς. Το μερίδιο του NYSE υποχώρησε στο 52% έναντι 70% στη δεκαετία του ’90.

Χάνει μερίδια από τους εναλλακτικούς το NYSE
Οι συναλλαγές στο New York Stock Exchange μειώθηκαν 26% στο τρέχον τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001, καθώς οι εναλλακτικοί φορείς «έκλεψαν» μερίδια αγοράς και παράλληλα αυξήθηκε ο συνολικός όγκος των μετοχών που διαπραγματεύονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι μετοχές που άλλαζαν χέρια κάθε μέρα στο, ηλικίας 216 ετών, χρηματιστήριο μειώθηκαν στον μέσο όρο του 1,27 δισεκατομμυρίου κατά το β΄ τρίμηνο, από 1,57 δισ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Συνολικά οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν 19% από πέρυσι, στον μέσο όρο των 6,84 δισ. μετοχών την ημέρα, καθώς πάροχοι όπως η Bats Trading και η Direct Edge αύξησαν τα μερίδια αγοράς τους.

Το μερίδιο του NYSE επί του συνόλου της αξίας των συναλλαγών υποχώρησε φέτος στο 52% έναντι 70% που ήταν κατά μέσο όρο στη δεκαετία του ’90, σύμφωνα με το World Federation of Exchanges.

Η Bats, το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο αξιών των ΗΠΑ πλέον, έχει αφαιρέσει μερίδια αγοράς τόσο από το NYSE όσο και από το Nasdaq Stock Market, από τον Ιανουάριο 2006 που συστάθηκε. Οι συναλλαγές του παρόχου που εδρεύει στο Κάνσας ανήλθαν στο 8,9% επί του συνόλου των αμερικανικών μετοχών που διαπραγματεύτηκαν τον Απρίλιο, από 3,5% στον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Η Direct Edge, που εδρεύει στο Νιού Τζέρσεϊ, κατέλαβε το 4,1% του όγκου των συναλλαγών τον ίδιο μήνα, από 1,2% πέρυσι.

Οι συναλλαγές στις αμερικανικές μετοχές σε όλα τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν 24% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν στις 6,8 δισ. μετοχές την ημέρα. Ο μέσος όρος-ρεκόρ των 8,92 δισ. μετοχών είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο.

Εξαιτίας των ανακατατάξεων, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για τους τεχνικούς αναλυτές που παρακολουθούν τους όγκους συναλλαγών για να κάνουν τις προβλέψεις τους όσον αφορά στην κατεύθυνση των αγορών, καθώς, για παράδειγμα, ένα «ράλι» του Standard & Poor's χωρίς αύξηση του όγκου συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκτονωθεί εύκολα, τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς.

«Κάποτε είχαμε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στο NYSE ή στο Nasdaq», αναφέρει τεχνικός αναλυτής της UBS, της χρηματιστηριακής που κάνει τις περισσότερες συναλλαγές μετοχών στις ΗΠΑ. «Τώρα πια αυτές οι αγορές εκπροσωπούν ένα μόνο κομμάτι της συνολικής εικόνας. Κανένα χρηματιστήριο δεν έχει πλέον κυρίαρχη θέση στην αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v