Σόλμπες: Παραμένουν οι κίνδυνοι στην οικονομία

Επιφυλάξεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο εξέφρασε ο επίτροπος για θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., Πέδρο Σόλμπες, στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν. Εξάλλου, πτώση 0,4% κατέγραψε ο PPI στην ευρωζώνη τον Μάιο.

Σόλμπες: Παραμένουν οι κίνδυνοι στην οικονομία
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, Πέδρο Σόλμπες, όσον αφορά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία οικονομική έκθεση της Κομισιόν, αν και το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου είναι και το πιο πιθανό, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι επικράτησης μιας πτωτικής τάσης.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τον Ερνστ Βέλτεκε μέχρι και τον πρόεδρο αυτής, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Η Κομισιόν φαίνεται να στηρίζει την εν λόγω πολιτική, δηλώνοντας ότι η μείωση κατά 0,5% του Ιουνίου έχει εξισορροπήσει τις αρνητικές επιδράσεις που προκάλεσε στην οικονομία η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο.

Στο κείμενο της επιτροπής αναφέρεται ότι οι καταναλωτές, τα εισοδήματα των οποίων ενισχύονται από τις φθηνές εισαγωγές και τον χαμηλό πληθωρισμό, είναι το ”κλειδί” για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο.

Είναι ακόμη αδιευκρίνιστο πότε οι εταιρίες θα αρχίσουν να επενδύουν ξανά, στοιχείο που αναμένεται να επηρεάσει το ρυθμό της ανάκαμψης, δήλωσε ο Σόλβες.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,4% έναντι του Απριλίου, ενώ σημείωσε άνοδο 1,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. H Eurostat ανακοίνωσε ακόμη ότι η υποχώρηση του Μαΐου οφείλεται κυρίως στον ενεργειακό κλάδο, όπου οι τιμές σημείωσαν πτώση 1,8% τον Μάιο έναντι του Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v