Αυξήθηκαν διεθνώς οι εκδόσεις ομολόγων στο 6μηνο

Τρία έτη μετά τη ”φούσκα” των χρηματιστηριακών αγορών, η αύξηση στην έκδοση χρεογράφων εξακολουθεί να αφορά κυρίως ομόλογα, με αποτέλεσμα οι συνολικές προμήθειες των εταιριών που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τις εκδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Αυξήθηκαν διεθνώς οι εκδόσεις ομολόγων στο 6μηνο
Τρία έτη μετά τη ”φούσκα” των χρηματιστηριακών αγορών που άρχισε να ξεσπά στα μέσα του 2000, η έκδοση χρεογράφων εξακολουθεί να αφορά κυρίως ομόλογα, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ενώ όμως η έκδοση χρεογράφων σε διεθνές επίπεδο είναι κατά 16% αυξημένη για το πρώτο εξάμηνο του 2003, στα 2,74 τρισ. δολάρια, οι συνολικές προμήθειες υποχώρησαν κατά 21%, στα 7,1 δισ. δολάρια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες εκδόσεις αφορούν κυρίως ομόλογα, όπου οι προμήθειες είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν για την έκδοση μετοχών.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι εκδόσεις ομολόγων σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκαν κατά 21%, στα 2,59 τρισ. δολάρια, για το πρώτο εξάμηνο του 2003, ενώ οι εκδόσεις χρεογράφων που αφορούσαν μετοχές μειώθηκαν κατά 31%, στα 145 δισ. δολάρια.

Η αύξηση στην έκδοση εταιρικών ομολόγων αποδίδεται στην επιθυμία των εταιριών να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες εκδόσεις μετοχών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ παράλληλα, αναμένεται ότι θα ανακοπεί η ανοδική πορεία στην έκδοση εταιρικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v