T. Levkovich:10 λόγοι συνέχειας του πρόσφατου ράλι

Συνέχιση της ανοδικής κίνησης των αμερικανικών μετοχών ”βλέπει” ο T. Levkovich της Citigroup, ενώ σε έκθεσή του οίκου με ημερομηνία 27/6 παρατίθενται 10 λόγοι για τους οποίους αναμένεται να συμβεί αυτό. Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι τεχνικές ενδείξεις, η ελκυστική αποτίμηση των μετοχών και οι αυξητικές τάσεις στα μερίσματα.

T. Levkovich:10 λόγοι συνέχειας του πρόσφατου ράλι
Στην ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με το κατά πόσο ”έχασαν” την πρόσφατη άνοδο αναφέρεται ο Tobias Levkovich της Citigroup, προβλέποντας ότι η ανοδική κίνηση των αμερικανικών μετοχών θα συνεχιστεί. Αλλωστε, στο report με ημερομηνία 27 Ιουνίου ο αναλυτής του οίκου εκτιμά πως ο δείκτης S&P-500 είναι πιθανό να κλείσει το έτος στο επίπεδο των 1.075 μονάδων.

Στο report αναφέρονται δέκα λόγοι για τους οποίους η Citigroup και ο T. Levkovich αισιοδοξούυν για τη συνέχιση του ράλι.

Αναλυτικότερα, ως πρώτος λόγος αναφέρονται οι προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ”χαμηλές” σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη αύξηση κερδών, καθώς κυμαίνονται -σύμφωνα με έρευνα της Citigroup- στο 4,8%, έναντι των εκτιμήσεων του οίκου για αύξηση των κερδών με ρυθμούς 5%-5,5%.

Ως έτερος λόγος αναφέρεται η δυνατότητα για καταγραφή θετικών εκπλήξεων σε ό,τι αφορά τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών β΄ τριμήνου, όπως συνέβη και στο α΄ τρίμηνο του 2003. Οι περικοπές στο κόστος, επισημαίνει ο T. Levkovich, η μικρή αλλά υπαρκτή ενίσχυση της ζήτησης και το ασθενές δολάριο ενδέχεται να οδηγήσουν σε κέρδη μεγαλύτερα από το consensus των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών κατά 6% στο β΄ τρίμηνο του έτους.

”Η σχετική αποτίμηση των μετοχών παραμένει ελκυστική”, αναφέρει η Citigroup, καθώς οι εταιρίες που απαρτίζουν τον S&P-500 διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, 19 φορές τα κέρδη.

Οι μετοχές εξάλλου παραμένουν ελκυστικότερες, τόσο σε σχέση με τα ομόλογα όσο και σε σχέση με το ρευστό. Ετσι, τονίζει το report, τα συνταξιοδοτικά funds ενδέχεται να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε μετοχές από το τρέχον 40 με 41%.

Ως άλλος εξάλλου λόγος επισημαίνεται η πρόσφατη στροφή των μικροεπενδυτών προς τις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία ”μόλις έχει ξεκινήσει”, ενώ ”και οι επενδύσεις από τους διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολύ κάτω από τον περσινό μέσο όρο”.

Τα μερίσματα καταγράφουν αυξητικές τάσεις, αναφέρει ο T. Levkovich, με πολλές εταιρίες να ανακοινώνουν, είτε καινούργια διανομή μερίσματος είτε σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ήδη εγκριθέντος μερίσματος. Για παράδειγμα, αναφέρει ο ”γκουρού” της Citibank, η Bank of America αύξησε το μέρισμά της κατά 25%, ενώ η Goldman Sachs το διπλασίασε.

Εξάλλου, σημαντικό λόγο ανόδου αποτελεί η ανανέωση του ενδιαφέροντος για συγχωνεύσεις και εξαγορές, κάτι που σύμφωνα με τη Citigroup υποδηλώνει ότι οι ”εγκέφαλοι” που χαράζουν την επιχειρηματική στρατηγική των εταιριών αποτιμούν ορισμένες εταιρίες πάνω από τα επίπεδα που τις αποτιμά η Wall Street.

Ακόμη, η συνεχής ροή σκεπτικιστικών σχολίων από διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αναλυτές, και υψηλά ιστάμενα στελέχη εταιριών της Wall αντικατοπτρίζει το ”ψυχολογικό κατάλοιπο” που άφησε η κατάρρευση της ”φούσκας” του τεχνολογικού κλάδου στα τέλη του ’90. Η αγορά τείνει ωστόσο να επικεντρώνεται αρκετές φορές στην απόδοση των ίδιων των δεικτών. Ετσι, με το επίπεδο των 1.000 μονάδων να έχει ήδη επιτευχθεί τον τελευταίο μήνα, δεν αποκλείεται ο S&P να ξεπεράσει μέσα στο 2003 τις 1.075 μονάδες, που αποτελεί και την εκτίμηση του οίκου για το υψηλό που θα καταγράψει ο δείκτης μέσα στο έτος.

Αν και πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την περίοδο της ”θερινής ραστώνης” που πλησιάζει, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, επισημαίνεται στην ανάλυση της Citigroup, είναι παραδοσιακά θετικοί μήνες για τα χρηματιστήρια.

Τέλος, ο T. Levkovich επικελείται τα στοιχεία των τεχνικών αναλύσεων. Όπως επισημαίνει και αυτά συνηγορούν στην ανοδική κίνηση των αμερικανικών αγορών το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v