Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: Μετοχές «ψηφίζουν» οι διαχειριστές

Επιστροφή των επενδυτικών διαθέσεων ανάληψης ρίσκου, διαπιστώνει η Merrill Lynch στην τακτική έρευνα "Fund Managers Survey" με ταυτόχρονη σαφή στήριξη στις μετοχικές επενδύσεις. Κλειδί ο πληθωρισμός.

Merrill Lynch: Μετοχές «ψηφίζουν» οι διαχειριστές
Επιστροφή των επενδυτικών διαθέσεων ανάληψης ρίσκου, διαπιστώνει η Merrill Lynch στην τακτική έρευνα "Fund Managers Survey".

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος οι επενδυτές προχώρησαν σε αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές και σε αντίστοιχη μείωση της διακράτησης μετρητών, με τον πληθωρισμό, πλέον, να αναρριχάται ως ο βασικός παράγοντας που τους προκαλεί αμφιβολίες για την πορεία τόσο αγορών όσο και οικονομιών.

Η μηνιαία έρευνα, στην οποία συμμετέχουν 191 κορυφαία fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 615 δισ. δολαρίων, υπέδειξε ότι η βαρύτητα των μετρητών σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο υποχώρησε στο 4,1% για τον Μάιο έναντι 4,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Το 30% των ερωτηθέντων προσδίδει σύσταση "overweight" για τις μετοχές, έναντι 28% στην προηγούμενη έρευνα.

Παράλληλα το ποσοστό των διαχειριστών που προβλέπουν ότι η διεθνής οικονομία θα βρεθεί σε περιβάλλον ύφεσης υποχώρησε στο 28%, έναντι του καθ' όλα εντυπωσιακού 40% που είχε την εν λόγω άποψη τον προηγούμενο μήνα.

--- Το "φάντασμα" του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός, όμως, έχει αντικαταστήσει ως βασική ανησυχία την ύφεση στις συνειδήσεις των fund managers, με το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα να προβλέπουν ότι θα κινηθεί υψηλότερα εντός του επόμενου 12μηνου, από 44% που ήταν στην έρευνα Απριλίου.

"Ο φόβος της ύφεσης, αν και δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως, σαφώς έχει υποχωρήσει. Τον έχουν αντικαταστήσει οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους διαχειριστές να φοβούνται ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο αυτό των δυνατοτήτων της και θα αντιμετωπίσει αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις", σημειώνει ο David Bowers, ανεξάρτητος σύμβουλος της Merrill Lynch και επικεφαλής της έρευνας.

Στις αγαπημένες επιλογές των διαχειριστών παραμένουν τομείς όπως αυτός ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ το 18% διατηρεί "overweight" σύσταση για τα εμπορεύματα.

Η σύσταση "underweight" παραμένει για τα ομόλογα, ενώ σχεδόν το 50% των fund managers δηλώνουν ότι οχρυσός είναι υπερτιμημένος και οι δύο στους τρεις χαρακτηρίζουν το πετρέλαιο ως ακριβό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v