Χαμηλά ευρωεπιτόκια ”βλέπουν” UBS- Citigroup

Σε νέες περικοπές επιτοκίων εκτιμά η UBS ότι θα προχωρήσει ο εν ”αναμονή πρόεδρος” της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ. Στο ίδιο κλίμα και η Citigroup κάνει λόγο για ”χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια”, επικαλούμενη την ανατίμηση του ευρώ.

Χαμηλά ευρωεπιτόκια ”βλέπουν” UBS- Citigroup
”Περισσότερες σφαίρες από ό,τι μπορεί να ρίξει” διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει σε έκθεσή της η UBS, με ημερομηνία 26 Ιουνίου. Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι ”ο εν αναμονή πρόεδρος” του ιδρύματος, Ζ. Κ. Τρισέ, θα προχωρήσει σε νέες περικοπές επιτοκίων και σε κινήσεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα.

Στο εξής, αναφέρει ο οίκος οι δομικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Γερμανίας θα πρέπει να προσεχθούν πολύ. Για το 2003 το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,8%, ενώ το επόμενο έτος να κινηθεί ανοδικά προς το 1,3%. Αντίστοιχα, για τις ΗΠΑ, στο τρέχον έτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5%, ενώ το 2004 θα διαμορφωθεί στο 3,2%.

Για τον πληθωρισμό, στην ΕΕ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% για το τρέχον έτος και στο 1,1% το 2004. Ελαφρά μεγαλύτερο υπολογίζεται το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται στο 2,4% (2003) και 2,2% (2004).

Εξάλλου στο τακτικό της report, Euro Weekly, η Citigroup εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά την ήπια ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση, το βάρος της ανατίμησης του ευρώ θα διατηρήσει υποτονική την οικονομική ανάπτυξη στο 2004, επιτρέποντας στα επιτόκια να υποχωρήσουν περαιτέρω και να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v