ΗΠΑ: Πτώση σε διαρκή αγαθά, άνοδος νέων κατοικιών

Θετική έκπληξη από τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών Μαΐου, οι οποίες αυξήθηκαν στα 1,16 εκατ. σε ετήσια βάση, από τα 1,028 εκατ. και έναντι προβλέψεων για 1,040 εκατ. Στον αντίποδα, απροσδόκητη πτώση κατά 0,3% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο στις ΗΠΑ έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 1%.

ΗΠΑ: Πτώση σε διαρκή αγαθά, άνοδος νέων κατοικιών
Θετικά διέψευσαν τους αναλυτές τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν στα 1,16 εκατ. σε ετήσια βάση, από τα 1,028 εκατ. που ήταν η μέτρηση του Απριλίου και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση στα 1,040 εκατ.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκαν στα 5,92 εκατ. από τα 5,84 εκατ. του Απριλίου. Οι αναλυτές ”έβλεπαν” τις μεταπωλήσεις κατοικιών στα 5,90 εκατομμύρια.

Στον αντίποδα, απροσδόκητη πτώση κατά 0,3% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 1%. Θετική έκπληξη από τις πωλήσεις νέων κατοικιών Μαΐου, οι οποίες αυξήθηκαν στα 1,16 εκατ. σε ετήσια βάση, από τα 1,028 εκατ. και έναντι προβλέψεων για 1,040 εκατ.

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ το Μάιο λόγω της μείωσης της ζήτησης για αυτοκίνητα, υπολογιστές και είδη μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 1%.

Αναλυτές από την πλευρά τους εκφράζουν ανησυχίες ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων, σχετικά με το μέγεθος της ανάκαμψης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ύστερα από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν στα 168,3 δισ. δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002.

Χαρακτηριστικό είναι πως το υψηλό ενεργειακό κόστος στις αρχές του έτους περιόρισε σημαντικά τα κέρδη των επιχειρήσεων, αποτρέποντάς τις από πιθανή αύξηση των παραγγελιών προς τα εργοστάσια, έως ότου παρουσιαστούν ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v