Moody’s: Τρεις αναθεωρήσεις γερμανικών εταιριών

Δύο αρνητικές και μία θετική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας ανακοίνωσε για τρεις γερμανικές εταιρίες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε το outlook της Deutsche Telekom, ενώ μείωσε αυτό της Volkswagen και το rating της Deutsche Post.

Moody’s: Τρεις αναθεωρήσεις γερμανικών εταιριών
Σε δύο αρνητικές και μία θετική αξιολόγηση γερμανικών εταιριών προχώρησε ο οίκος Moody’s. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε το outlook της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Telekom από ”σταθερό” σε ”θετικό”, ενώ υποβάθμισε την Deutsche Post σε A1 από Aa3 και την Volkswagen σε ”αρνητικό” από ”σταθερό”.

Αναλυτικότερα, ο οίκος, λαμβάνοντας θετικά την προσπάθεια της Deutsche Telekom να μειώσει το υπέρογκο χρέος της, άλλαξε το outlook της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου (επί του παρόντος Baa3) σε ”θετικό” από ”σταθερό”, ενώ άλλαξε (24/6/03) και το outlook της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής θυγατρικής VoiceStream (Ba3) σε ”θετικό” από ”αρνητικό”.

Ακόμη, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (αναφορικά με senior long-term bonds) της Deutsche Post σε A1 από Aa3, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του γερμανικού ταχυδρομικού ομίλου σε Prime-1.

Εν τω μεταξύ το ενδεχόμενο εκ νέου μεταβίβασης μέρους του εναπομείναντος μεριδίου (50%) της γερμανικής κυβέρνησης στην Deutsche Post συγκεντρώνει ξανά αυξημένες πιθανότητες. Ωστόσο το μερίδιο των μετοχών του γερμανικού Δημοσίου δεν θα διοχετευθεί στην ελεύθερη αγορά αλλά μάλλον θα μεταβιβαστεί στο ίδρυμα KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), το οποίο κατέχει ήδη μερίδιο 18,3% στην Deutsche Post (24/6/03).

Σε ”αρνητικό” από ”σταθερό” αναθεώρησε το outlook της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Volkswagen η Moody’s (με τρέχουσα αξιολόγηση Α1), αντικατοπτρίζοντας κατ ΄αυτόν τον τρόπο την ανησυχία του φημισμένου οίκου αξιολογήσεων για το ενδεχόμενο διατήρησης αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών στη μονάδα των αυτοκινήτων (23/6/03).

Εξάλλου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανατολικογερμανών εργατών θα προκαλέσουν μείωση της παραγωγής της κατά 20.000 οχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,4% του στόχου 5 εκατ. οχημάτων που έχει θέσει για το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v