Γερμανία: Yψηλότερα των προσδοκιών ο Ifo Ιουνίου

Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ενδείξεις αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενίσχυσαν την αισιοδοξία μεταξύ των Γερμανών επιχειρηματιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Ifo.

Γερμανία: Yψηλότερα των προσδοκιών ο Ifo Ιουνίου
Υπερέβη τις εκτιμήσεις της αγοράς ο δείκτης Ifo στη Γερμανία, καθώς οι εγχώριοι επιχειρηματίες εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι ύστερα από τη μείωση των ευρωεπιτοκίων, αλλά και τις ενδείξεις σχετικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Ifo διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 88,8 από το 87,6 του προηγούμενου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 88. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και ο αντίστοιχος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνη στην Ιταλία, διαμορφούμενος στο 91,6. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης τον Μάιο είχε βρεθεί σε χαμηλό 16 μηνών.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι οι δύο χώρες, που αντιστοιχούν στο ήμισυ περίπου της οικονομίας της ευρωζώνης, θα παρουσιάσουν ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του έτους, ύστερα από τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βελγική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, ενώ οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τεσσάρων τελευταίων ετών, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση της ανεργίας και τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v