Πληθαίνουν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ

Αύξηση παρουσιάζουν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια και από τη στροφή των επενδυτών στις υψηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, παρατηρούν αναλυτές, τα έσοδα δεν χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, αλλά για την αποπληρωμή των χρεών.

Πληθαίνουν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ
Από τα χαμηλά επιτόκια επωφελούνται οι εταιρίες των ΗΠΑ και προχωρούν σε έκδοση ομολόγων, η αξία των οποίων για αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται στα 17 δισ. δολάρια, προκειμένου να συγκεντρώσουν ρευστό.

Τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η General Motors, η οποία θα προχωρήσει στην πώληση ομολόγων που η συνολική αξία τους υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πωλήσεις ομολόγων έφτασαν τα 13,7 δισ. δολάρια, με τις Xerox και Bear Stearns να κυριαρχούν στον τομέα.

Εκτός από τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 40 ετών, οι εταιρίες επωφελούνται από την αυξημένη ζήτηση για εταιρικά ομόλογα, που συνήθως έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα κρατικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Moody’s, οι περισσότερες εταιρίες δανείζονται για να πληρώσουν βραχυπρόθεσμα χρέη τους και για την επαναχρηματοδότηση ομολογιακών δανείων. Το ποσοστό των εταιριών που δανείζονται για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών είναι ιδιαίτερα μικρό, τη στιγμή που η οικονομία αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς.

Οι υψηλοί ρυθμοί στην έκδοση ομολόγων δεν αναμένεται να συνεχισθούν κατά τους ερχόμενους μήνες, καθώς τα επιτόκια δεν έχουν σημαντικά περιθώρια νέας μείωσης και η αύξησή τους δεν θα αποτελεί κίνητρο επαναχρηματοδότησης χρεών, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v